top of page

Cepín, výběr vhodného typu

Text: Johny


Člověk nemá pořádné drápy, jako třeba sněžný levhart, nemá ostrá kopýtka, jako kamzík, a leze zasněžené kopce, ledovce, pláně, kuloáry, kam se ruce a nohy moc nehodí. Takže je potřeba končetiny dovybavit. Na nohy patří mačky a do rukou cepín, symbol alpinismu.

Vybrat se dá ze široké nabídky, třeba z AFFEKT.CZ, jaký je pro vás ten správný?

Občas je volba vzít s sebou cepín jasná, samotný HIKE a roční období definuje jasné použití cepínu, v tomto případě se pak pouze rozhoduji, jaký cepín na batoh přivážu. Zvažuji jeho hmotnost proti jeho funkci.

Jindy je zase otázka, zda se vůbec s cepínem tahat, zpravidla když vylezete z auta v říjnu na parkovišti a je 20°C. Na místě je úvaha, zda o dalších 1500 metrů výše na severní straně nebudou traversy zasněžené? No asi budou. Se sněhem se potkáte v červenci na Tofaně, není to sice vrtání sněhových tunelů, ale firnová klouzačka na ledovém podkladu ve 3100 m na severním svahu je skvělá i na pitomých 50 metrech. Jakýkoli cepín je pak 100 x lepší, než žádný cepín.



Obecně se cepíny dělí na lezecké (zbraně, neumím, neznám :-) a na turistické, případně mixové. Dogma je, že turistický cepín má sahat nad kotník při úchopu rukou za lopatku, no úplně bych to tak tupě neinterpretoval. Dlouhý cepín je fajn pokud primárně slouží jako hůlka, se kterou se dá zakotvit, zaseknout, nebo zabrzdit pád, jinak ale může být celkem otravný a zbytečně neohrabaný. Lehký malý cepín nepošlete pořádně do tvrdého sněhu a omlátíte si prsty a mixový cepín je zase těžší.

Pokud bych plánoval vlastnit jen jeden cepín, pak bych volil středně dlouhý cca 550-600 mm podle postavy, asi zahnuté topůrko - nebo zkosenější zobák, s hmotností cca 360-460 g s tenkým poutkem a s bodcem. Pokud bude cepín moc těžký, nebo moc dlouhý, spíš ho necháte v kufru auta a pak můžete litovat.

Cepín si beru vždy s poutkem, které podrží jak ruku na cepínu, tak cepín na ruce :-). Volím vždy variantu s bodcem na dolní straně, aby šel pořádně zarazit topůrkem do tvrdého sněhu, aby šel zasekávat zobákem a bodcem současně ve strmých úsecích. Pozor, bodec se musí chránit čepičkou, zejména s použitím airbagu a cepínu na batohu, kdy bodec ční do jeho akčního prostoru.

Cepíny dělá dnes hodně výrobců a je tak z čeho vybírat. Singing rock nabízí slušné cepíny za příznivou cenu, jeho typ EDGE je vynikající cepín s geny lezeckého cepínu. Petzl nabízí turistické cepíny o malých hmotnostech, je ovšem třeba si trochu připlatit a to i za poutko, které není součástí.



Turistický dlouhý rovný cepín


Prostě klasika. Vhodný na přechody ledovců a sněhových polí. Singing rock MERLIN 650 - Váha 517 g, délka 650 mm. Má relativně lehkou hlavu, takže moc dobře nezasekává. Na skialpy spíše nevhodný, přečnívá dost batoh. Je to cepín primárně na ledovec, jeho velikost je dobrá třeba zbudování sněhové kotvy, dlouhé rovné topůrko je vynikající oporou při chůzi i při jeho zabodnutí do masy sněhu. Vyrábí se i v délce 720 mm, ale to už je taková valaška :-) .

Na Hinterer Brochkoglu jsme se potkali s dvěma českými alpinisty, byli to klasici. Místo helem vlněné čelenky, výbava žádná moderna. Dali si na top dvě severky a v rukách měli právě klasické dlouhé rovné cepíny, každý jeden.



Mixový cepín




Vhodný tam, kde je očekávané strmé lezení sněhem, tvrdým sněhem nebo mixem skála-sníh-led. Singing rock EDGE - má pořádné poutko, zdrsněnou úchopovou část (pěkně k ní přimrzá rukavice). Váha 609 g, délka 540 mm. Velmi dobře zasekává, hmota hlavy a tvar zobáku jsou prostě znát, bohužel i na batohu :-). Na skialpy je fajn, ale váží. Ve dvojici je beru i do strmé severky, kdy se v kombinaci s pořádnými poutky jedná o univerzální nářadí jak na ledovou krustu, tak do mixu. Krtkoval jsem s nimi třeba na Weisseespitzi.



Lehký krátký cepín


Vynikající cepín Petzl GLACIER LITERIDE - je lehký a skladný = 331 g / 500 mm. Ideální jako standardní doplněk na skialpy, kde je v plánu překonat nějaký vysněžený žlábek, nebo dolez topu lehkým mixem. Taky je fajn jako záloha na HIKE pro strýčka příhodu, co kdyby. Hlava je odlehčená a zobák zkosený dolů. Zasekává překvapivě slušně. Bodec má progresivní tvar. Na opírání na rovině je krátký, jinak ale víceméně stačí. Poutko vyrobené z popruhu o nosnosti 200 kg. Lezl jsem s ním třeba kuloárek do sedla Mitterkarjoch při výstupu na Hintere Schwarze. Měl jsem ho i v Tádžikistánu, kde jsem s ním lezl krpál ve sněhové krustě na Pik Zamok. Tak tam bych ho z technického hlediska nedoporučil, nicméně cepín byl v záběru asi 3 hodiny z 10 dnů na treku, z toho hlediska byl na batohu ideálně minimalistický.



Universální cepín


Jeden z nejlepších universálních cepínů - Petzl SUMMIT 59, topůrko má zahnuté zakončené progresivním bodcem. Hlava je kovaná a oproti menšímu bráškovi LITERIDE je méně odlehčená a je masivnější. Dosahuje vynikajících parametrů, při délce 590 mm váží 415 g (bez poutka od Singing rock jsem navážil 384 g). Když budu váhat, jaký cepín budu potřebovat, tak asi vyberu právě tento.


Singing rock - WIZARD 550 - příklad levnějšího universálního cepínu, zahnuté topůrko, hmotnost 474 g, délka 550 mm. V podstatě s ním odchodíte a odlezete +/- všechno v rámci běžné VHT, vyniká právě svými kompromisními vlastnostmi v celém spektru. Používá ho Lucka.



Příklad cepínu, který bych si asi nevybral


Při délce 500 mm má dost velkou hmotnost 421 g. Je to starší typ.

bottom of page