16. pro 20181 min

Začátek sezóny na Kuhtai

Sněží! Hurá! začíná zima! To je radosti na začátku prosince. Napadlo v Krkonoších, napadlo v Alpách., čas zahájit sezónu.  Pojedeme lyžovat. Někam vysoko, ne moc daleko a někam, kde zvládneme sjezdovat i skialpovat. Kuhtai.

akce: 15.-16.12 2018.; Text: Lucka

Předpověď slibuje sluníčko a mráz. Bereme si pořádné spacáky a dobře děláme. Rtuť digitálního teploměru ukazuje v sobotu ráno krásných 17 pod nulou. Přes květinové vzory namrzlé na okýnkách auta pozorujeme svítání. Bude krásný den a nebude dlouhý.

Nasoukáme se do vymrzlého vybavení a kupujeme mimosezónní permici za 30E. Na sjezdovkách je sněhu dost, kolem ještě vykukují kameny. Sněhová děla jedou na plné obrátky a hromadí pod sebou kupy přemrzající bílé hmoty. Bude to taková lyžařská rozcvička.

Vybíráme si tu stranu údolí, kam zrovna svítí sluníčko, aby nám moc neřimrzal úsměv. Odpoledne se odvážíme i do severních svahů směrem na tři jezírka.

Na neděli si vybíráme nenáročný kopeček Vorderer Grieskogel (2671 m) severně od silnice. Ráno nespěcháme a dáme sluníčku trochu času snížit se do údolí. Na pásech stoupáme údolíčkem, kde se hromadí produkce sněhových děl. To je nápad! Na tvrdé krustě nedrží ani pásy, ani hůlky, ani nic. To by se jeden vzteknul :-)

Od horní stanice lanovky Kaiserbanh už se jde líp. Stoupáme zastíněným kotlem mezi Hinterer a Vorderer Grieskogel  a jsme rádi, když se z něj vyhrabeme na osluněný hřeben. Na lyžích to jde až na vrcholek.

Chvilku si užijeme výhledu na modré přehrady a hurá na sjezd. Tedy hlavně si nikde nepodrápat skluznice. Občas se pod slabou vrstvou sněhu skrývá nepříjemné překvápko. Skoro se zadařilo.

Přibližně tudy jsme šli na Vorderer Grieskogel, jen z jiného parkoviště