top of page

Nouzový Sedák a Lano = set = NoSL


Text: Johny



Mnooooóóó, tak tenhle článek berte s velkou rezervou, spíš jen jako podnět k zamyšlení, je to o balíčku s minimalistickým vybavením pro případ nouze, sestávající z pár prusíků, karabin, smycí a lana, tedy vlastně šňůry. A proč? Často jsem odcházel na hike, skialpy.. s poměrně lehkým batohem s tím, že nás nahoře nebude čekat nic, na co bychom potřebovali lezecké vybavení. Nicméně čím více se pohybuji ve vyšších horách, tím jsem podezřívavější právě k větě : " to nebudeme potřebovat " a to mě vedlo k seskládání setu o váze 1kg (no, s obalem to je 1.033g), který bude obsahovat základní minimalistické vybavení pro nouzové použití.



Co se tak může nouzově = neočekávaně namanout za akce? dojištění, kratší slanění, zajištění na ledovci, spuštění bagáže, fixace zraněného... ? Hmm, no lepší pak mít něco než nic a to něco musí být skladné a malé, aby to nezůstalo v kufru auta.


Tradičně je největší přemýšlení o laně, krátké silné? dlouhé tenké? No, takže volba padla na šňůru ELITE REEP 6mm, má slušnou statickou únosnost 920kg, zdvojená se dá opatrně použít na slanění, oplet spojený s meziopletem jí činí houževnatějším. Ve 20 metrech váží 531g. Když mají NoSL dva, máte dvojitou šňůru na 20m slanění, teoreticky. Zajištění na ledovci s uzly na zdvojené šňůře... no, opět je to absolutní nouzovka. Z trhliny se dá provést tak leda sebezáchrana. Zajišťování na skále? No, snad druholezce...možná, fakt nouzovka.




Smyce, 1,5m a 1,2m (108 a 91g), dá se z nich udělat nouzový úvazek, jak sedák, tak prsák. Dá se použít na obhození jako kotvící bod, dá se z ní udělat odsedka…




Prusíky ze šňůry 5mm, opět universální jak pro prusíkování, tak pro vybudování kotvícího bodu, nebo lehké odsedky. Doplněno setem lehkých karabin, dvě se zámkem, dvě expreskové, celkem 279g.



... no, já se s tím tahám, když neberu běžný matroš a doufám, že to nebudu potřebovat :-)

bottom of page