top of page

Devíti zubový nejmenší pastorek, bude to standard? Určí ho Campagnolo EKAR 1x13?

Text: Johny ; 20. 10. 2020


Dlouho panovala v silniční cyklistice shoda, nejmenší pastorek měl obvykle třináct zubů, k němu vepředu pilu 52 zubů a nebylo moc co řešit. Pak ale rostoucí výkon spurterů na silnici, kteří potřebovali těžší převody, a potřeba menších převodníků pro MTB dolehka, zavdala vzniku standardního 11z pastorku.

Až potřeba většího rozsahu pro jedno-převodníkové sady donutila konstruktéry pro rozšíření rozsahu kazet a to nejen směrem nahoru, ale i dolu. Vznikla tak desítka a z ní se postupně stal opět standard. Sice si vyžádala nový ořech, takže záměna na starším kole není zrovna jednoduchá, ale to už je dnes vlastně detail.

Zvětšení rozsahu směrem dolu je logické, protože při něm odlehčujete materiál. A tak pomalu vznikají kazety méně rozšířených výrobců, kteří osadili na kazetu mrňavou devítku. Tím si rozšířili rozsah o 11%. Dosáhnout toho samého zvětšením 50z pastorku by znamenalo osadit gigapilu 56z, což by asi bylo nehezké a prostorově náročné pro přehazovačku.

Na druhou stranu fyzika říká, že při zmenšení ramene o 11% je potřeba zvětšit sílu o 11%, aby byl točivý moment zachovaný. Tedy se zmenšováním pastorků dochází ke zmenšování převodníků a řetěz i zuby na převodech dostanou víc zabrat. Ale pozor, s každým otočením klik projede přes pastorek a převodník o 11% článků řetězu méně, tedy to nakonec vyjde nastejno? Pro řetěz možná jo, pro zuby na kazetě to bude ve finále horší. Nicméně v dnešní době moderních materiálů to asi nebude problém.

Letos s devítkou přišlo Campagnolo v gravel sadě EKAR, kde nabídlo nejmenší devítizubový pastorek a pro jistotu rovnou na třinácti pastorkové kazetě. Docela by mě zajímalo, jak moc o tom vývoj Sramu a Shimana věděl, a zda něco taky připravují, nebo jen čekají na ohlasy cyklistů. Sdělení kampy je jasné: "Fenomén Gravel nás na rozdíl od MTB zajímá, tady máte kazetu s dostatečným rozsahem a jemnými skoky mezi pastorky".


Campagnolo EKAR

Tahle sada nabízí několik verzí třináctipastorkových kazet v graveláckém rozsahu: 9-36z, 9-42z a trochu nelogicky 10-44z. Odstupňování je dost jemné, hlavně v těžších převodech, takže orientace na rychlejší gravel je jasná. Pokud by u kazety 9-42z nahradili konstruktéři poslední pastorek za 44z, nemělo by to chybu, poslední odřazení by bylo o 22% a to je podle mě v pohodě.


e*thirteen

Nabízí kazetu TRS PLUS 12 SPEED CASSETTE - GEN2. Dvanáct pastorku začíná devítkou a končí pastorkem s 46z nebo 50z. I v kombinaci 9-46z má větší rozsah než třeba shimano 10-51z, takže to začíná mít logiku, konec zvětšování největší pily. No a kazeta 9-50z má rozsah už opravdu luxusní.

Sympaticky jsou naladěné skoky mezi pastorky. Střední nejvíce využívaná oblast má kroky tak akorát a naopak krajní pastorky mají kroky výraznější, jako záchranu pro šlapání s vichrem v zádech podél Berounky, nebo naopak pro vyjetí dlouhého prudkého kopce.

Mimochodem dělají i 11-ti pastorkové kazety a to 9 - 46z, 9-42z, 9-39z a 9-34z. Pro MTB a gravely si myslím, že budou stačit. Ta s 46z předčí rozsahem i EKAR a 11 pastorků může být pro někoho, kdo nepotřebuje jemné odskoky, spíš bonus oproti 13-ti pastorkové kazetě. Papírově pro mě favorit.



KCNC

Ještě tu je kousek od KCNC, kazeta XDrive Gold 12s 9-52z, rozsah má suverénně nejlepší - 578%. Trochu ve mě vzbuzuje nedůvěru ta materiálová lehkost, zda se nebudou pastorky vlnit v záběru. Skladba pastorků je poněkud nevhodná, jako kdyby to navrhoval někdo, kdo preferuje design před funkcí. Spodní třetina kazety má skoky velké a kraje naopak zbytečně malé, škoda.




Koho baví se vrtat v převodech, tak tady je ke stažení aktuální tabulka s výpočtem rychlostí, převodových poměrů atd, nově s kazetami s 9z pastorkem.

PREVODY-VYPOCET-OUTVER-2
.ods
Download ODS • 52KB


bottom of page