top of page

Černá duše cyklisty? A co bílá?

V závodní a dnes i ve sportovní cyklistice začíná kralovat bezdušové obutí. Někteří, jako třeba já, však stále jezdíme oduševněle :-D . Vyzkoušel jsem lehké TPU duše, které svou malou hmotností alespoň trochu mažou náskok bezdušových plášťů.



Text: Johny; 23. 5. 2021


Když už tedy nemám chuť přejít na bezdušový systém, tak jsem alespoň investoval do relativně nových duší, které jsou na bázi termoplastického polyuretanu. V mém oblíbeném eshopu nabízí bílé REVOLOOP MTB Ultra za skoro šest stovek. Tak po krátkém zamyšlení objednávám tři a k tomu sadu na lepení.

Je to o minimálně čtyři stovky víc, než stojí kvalitní lehká butylová duše, ovšem hmotnostní úspora je výrazná. Tedy vlastně stejná úvaha, jako když si vyberete lehký půlkilový plášť s kevlarovou patkou s cenou přes tisícovku a ne o dvěstě gramů těžší za šest stovek, o levném kilovém plášti s drátovou patkou za tři stovky ani nemluvím. Cenový rozdíl pro sportovního bikera nehraje roli (pokud nekupuje plášť pro svou tchýni :-D ).


Duše dorazily a hned se vrhám na montáž. Bude to poprvé, co z mého DURATEC Torainu budu sundavat pláště, a tak aspoň přehodím zadní s předním. Umyji kola, vyndám butylové duše a chopím se váhy. Není nad to, zvážit si vše pěkně sám :-). Celou dobu žiju s tím, že vozím v brašně pod sedlem malou lehkou rezervní mitas light, ale s překvapením vyndavám obyčejnou kenda duši. Prohrabu krabice, vylovím různé další duše a jdu vážit na kuchyňské váze.


Naváženo:

REVOLOOP MTB Ultra 29x1,6-2,4::: 44g

Mitas light MTB 29x1,9x2,3::: 142g

OEM v Torainu::: 177 a 180g

Kenda obyč. duše::: 222g

Decathlon obyč. duše::: 254g



Samotná montáž duše je v pohodě, jen máte horší povědomí o tom, jak sedí na ráfku při nahazování vzdorujícího pláště. Na výuku syna, jak měnit duši, to moc nedoporučuji. Zajímavé je, že duše už není vyráběna do kruhu, takže po nafouknutí udělá trojúhelník.



Na první pohled bych jí spíš tipoval na vybavení na zabíjačku :-). Po nahození pláště a přifouknutí duše pečlivě protlačím lem pláště, aby někde ta tenká stěna nebyla skříplá. Nafouknu kola na 2,5 baru, to zaskočí patky na ráfek. Upustím podle návodu na trochu méně, než obvyklé jezdím. U mých 29x2,25 konkrétně dávám 1,7bar vzadu a 1,6bar vpředu (mám pevnou vidli a skoro 90 kg). Uvidím, jak se to bude chovat.


Třetí duši dávám do brašny pod sedlo, v ní mám multiklíč s nýtovačkou, minipumpu a lankový zámek. Dříve úplně narvané, v hlavní roli butylová duše, nově s prostorovou rezervou.


Výměnou 583g za 132g získávám k dobru necelého půl kila, to není špatné. Duše je údajně odolnější na propíchnutí, tedy jako bonus i méně defektů?

bottom of page