top of page

Bílá duše cyklisty? A co oduševnělý plášť?

Bílé lehoučké duše TPU (termoplastický polyuretan) od REVOLOOP jezdím od května 2021, níže je pár zkušeností po necelé sezóně. Úvodní článek k těmto duším je zde. A když už duše, tak to chce i nové lehké RACE KING pláště určené primárně pro dušové systémy.




Text: Johny; 6. 3. 2022


Blíží se cyklistická sezóna, bajk se musí připravit. Řetěz měním pět minut po dvanácté, je vytahaný na druhý zub měrky, no... Tak ještě pláště. Už delší dobu si říkám, že to chce pořídit dušáky, které mají míň hmoty, protože o těsnost se stará duše.

V mém oblíbeném eshopu zaškrtávám příslušné políčko, hmmm... nabídka se tím výrazně zředí. Marketing prostě funguje, i když co vím, tak na bezdušových pláštích zas tak moc lidí nejezdí. Mé dlouhodobě oblíbené kontíky v nabídce "pro duše" jsou. Nejsou v šířce 2,25" , ale jen v 2,20", krátce zaváhám a pinknu je do nákupního koše.

29er MTB Continental Race King RS kevlar - váha je super, lehce přes půl kila. Kde se váha ušetřila? Na bocích, jsou tam prostě slabší, pozitivní z hlediska hmotnosti, z hlediska říznutí boku to bude hendikep. Uvidíme, zase časem napíšu, jak si vedly.


Sundávám vysloužilé původní pláště Mitas SCYLLA Tubeless Supra-Textra 29x2.25". Byl jsem s nimi spokojený, při vyšším tlaku na tvrdém povrchu pěkně frčely, v terénu s nižším tlakem zase slušně držely.

Noooo a koukám jako blázen na vyndané TPU duše. Jsou žluté (nová duše je bílá) a evidentně vytáhlé :-D . Je to tak OK? Asi jo, duším nic jinak není. Za celou dobu jsem neměl defekt. Že by nějak výrazně ztrácely tlak, jsem neregistroval.


Nandat nové pláště v kombinaci s těmito dušemi je trošku vyšší dívčí. Samotný závěr převleku posledního kousku patky vyžaduje mít duši tvarově definovanou lehkým nafouknutím, jinak je furt někde vyplazená mimo ráfek a hrozí její zničení. Jenže pak je zase problém udržet zbytek patky ve středním prosedu ráfku, chtělo by to tři ruce. Protože to nedělám poprvé, tak si s tím celkem poradím, ale představa výměny v dešti v lese s prokřehlými prsty, no tvl... to tedy nechci ani pomyslet.


Takže pokud beru batoh na delší výlet, tak podsedlovou brašnu s TPU duší, mini pumpičkou a mini nářadím v klidu nechám doma a do báglu přibalím pěkně butylovou lehkou duši s nářadím a pumpou ve velikosti, která je vhodnější pro mužský pracky.


A jak to dopadlo s váhou, kolik jsem uspořil? Zhruba 200 gramů. Nutno dodat, že jsem snížil šířku pláště o pět setin palce a úspora na plášti je hlavně na stavbě jeho boků, tedy i jeho mechanická odolnost bude nižší.


bottom of page