top of page

Jak jsem si pořídil MTB raketu od DURATECU - celopevňáka na míru

Čas běží, kola stárnou s námi a tak jsem se rozhodl si pořídit nový bajk. Navíc můj starší CUBE z r. 2013 tak připadne synovi. Zaříznu sloupek FORCE vidlice, vrátím původní kratší představec, zasunu trochu sedlovku a staršímu synovi tak bude 23 palcový rám akorát, je menší než já.


Text: Johny ; 24. 8. 2020

DURATEC-TORAIN-C1-GX-FORCE
DURATEC TORAIN C1, individuální stavba rámu na mojí postavu

Já měřím volejbalových 196 cm a i největší sériový bajk jsem si musel doroubovat dlouhým sloupkem nové pevné vidlice a dlouhým představcem, hlavová trubka (HT) je totiž i v této velikosti trapně krátká. Výměnou kraťounké RS SILVER vidle za základní karbonovou od FORCE jsem si tak zároveň zajistit přijatelný posed. Kokpit ovšem vypadal příšerně.

Protože jsem jezdil i cyklokrosové kolo, ještě v době kdy gravel pojem neexistoval, došel jsem tenkrát k názoru, že odpruženou vidli na ježdění v Brdech fakt nepotřebuji a naopak tuhost kola s pevnou vidlicí je pro mě přínosem. Taky jsem měl zkušenost s berany, neboli s oblouky, jsou v terénu při rychlé jízdě slabinou celého kola, úchop přes brzdy shora je prostě v slabý a při brzdění v terénu z kopce to je pěkně nepříjemný. Samozřejmě zalehnout do nich na asfaltu v protivětru je velký přínos.

Tentokrát chci kolo pořádné, žádný kompromis. V hlavě se mi melou různé varianty, od karbonového ROCKRIDE, přes SUPíka a CUBE. Ne, to je blbost… zase budu měnit komponenty včetně vidle, takže vyzkoušený SPYDER s výbavou na zakázku? Ty kola mají jedno společné, mají sériové rámy a tak minimální rozsah velikostí. Hlavní parametry stack a HT se liší sotva o 2 centimetry mezi velikostmi 17 palců a 23 palců, u parametru reach je to trochu lepší, ale furt to je malých 4 - 5 cm max. Takže pokud v tabulkách výrobci tvrdí, že to je na postavy od 160 do 200 cm tak je asi něco špatně. Na druhou stranu, někteří výrobci procitli a třeba právě CUBE v kolekci r. 2020 u rámu 23 palců zvedl výrazněji stack i HT (HT má 145 mm místo obvyklých 115 mm).


CUBE-ACID-2013
CUBE ACID 23 palců, r.2013, bez úprav vhodný na velikost 185 cm, s novou vidlicí a dlouhým představcem i pro postavu 196 cm

Ok, tak leda rám na míru, krátce se zamyslím nad RB, ale rychle vyhrává DURATEC. Pěkný web, podrobné technické informace na webu a jasně popsaná individualizace rámu podle postavy, kterou vám proměří. Navíc i DURATEC tabulkové velikosti pánských MTB 29er jsou výrazně ve větším rozsahu, který odpovídá rozsahu výšek bikerů od malých až po hodně urostlé.

Napíšu neosobní email a poměrně brzy mi odpoví Petr Stančík. Pošlu fotky mého bajku s labutím kokpitem, popíšu můj problém a co chci a domluvíme si schůzku včetně změření mé volejbalistické figury.

Na schůzku do Města Touškov přivezu mého CUBE bajka. Petr ho okoukne a proměří, konstatuje, že rám je krátký a nízký. Taky bych potřeboval zvednout sedlo.

Po proměření na Duratec FOG Systému zjišťuji, že mám větší ape index, žádný problém pro DURATEC. Geometrie bude podrobně zpracovaná za pár dní.

Kolo bude vycházet z modelu TORAIN C1, duralová raketa v pro mě ideálním poměru cena výkon.

Vybereme komponenty, u všeho mi Petr řekne co a jak, proč raději řazení SRAM GX, než SHIMANO SLX a opačně třeba u brzd. Hodně věcí mají ve skladu, takže výběr není digitální ale fyzicky konkrétní. To je super přeci jen kdy si do ruky vezmete kazety eagle ve více verzích a porovnáte si je, že jo?

Dál doladíme vidlici, bude to od FORCE celokarbonová s pevnou osou, má delší nohy. Ta se musí objednat. Navrhneme decentní bílé provedení rámu s nápisem Johny a malou českou vlajkou. Závěrem si už jen vyberu výplety a pláště.

Odjíždím, mám z toho dobrý pocit, začínám se těšit. Sice bajk bude až za pět týdnů, ale co, u těchto věcí se nespěchá.

Mailem mi Petr posílá výslednou geometrii. Geometrii si srovnám vůči starému CUBE, rozměr HT 195 mm mě uspokojuje. Navržená geometrie už nemůže být lepší, jen délka sedlo – pedál je víc, než jsme si říkali u měření. Potvrzuji a těším se zase o něco víc. V průběhu mi jednou Petr volá a řešíme pár detailů, nakonec mi zavolá, že bajk je připravený, asi o 3 týdne dříve, než bylo v plánu. Hned druhý den odpoledne si pro něj jedu. Jsem míně nervózní jak bude vypadat, bude to fakt taková pecka jak čekám?

Zazvoním, mladý kluk mě vezme do showroomu, abych tu počkal. Všude jsou výkladce s cyklo doplňky, značkové oblečení a hlavně kola. Všechny moc pěkný, chvilku se kolem nich motám a zkoumám detaily. Na podstavci je i karbonový silniční rám ve fázi před povrchovkou.

Padnu do křesílka a čekám. Teprve teď si všimnu, že na jednom bílém bajku je cedulka s informací, že to je kolo pro zákazníka. Že by moje kolo ?! Vůbec mě to netrklo, protože kolo vypadá i ve velikosti na mojí postavu úplně normálně a já furt čekal že bude mít vzhled nějak jiný. Vstanu jak vystřelenej a jdu k němu, nápis na rámu „Johny" je jasný. Na xichtě mi naběhne neovladatelný úsměv, kolo potěžkám, je jako pírko (10,8 kg bez pedálů, zváženo). Polije mě pocit euforie, je ještě lepší, než jsem si ho v hlavě vysnil. Petr naštěstí přišel až po pár minutách, kdy už jsem trošku euforii kontroloval.


Tak jo, s kolem jsem se pomazlil a je čas dát ho do auta, Petr mi dává pár instrukcí k servisu a montáži pedálů, dokupuji si záložní plášť a řetězy.

Poprosím Petra o rozhovor pro OUTVER.NET a u kávy si s ním příjemně popovídám. No, dalo by se mluvit dlouho, ale nedá se nic dělat, čas běží a tak sedám do auta a přemýšlím, kdy se dostanu na první vyjížďku.

DURATEC-TORAIN-C1-GX-FORCE
DURATEC TORAIN C1, individuální stavba rámu na mojí postavu, rozdíl oproti CUBE je propastný

Doma kolo vyložím a chystám se ho dokompletovat. Tohle kolo si zaslouží nové pedály, dávám na něj bílé lehounké nášlapy od FORCE. Kolo tak váží 11,1 kg. Osazuji cyklopočítač, miniblikačky, brašnu pod sedlo, košík a pumpičku. Než kolo projedu, musím ho nafotit, dokud je úplně nové. Fotky hotový a nasedám. Aha, tak na šlapky fakt nedosáhnu, na dvakrát snížím sedlo.

První moment je pecka, je to jako když jsem v roce 1996 přesedl poprvé z favorita na silničku, kterou jsem s tátou postavil na rámu FORT s kampou a ergopower. Rám byl ve velikosti 64 cm svařený z CrMo trubek.

Bajk je tuhý, agilní, zrychluje a to je návykové. Trochu si zvykám na záběr nohou, zjišťuji, že jsem celou dobu flákal lýtka a to v důsledku blbého posedu na malém CUBE. Záběr ve správné poloze je pocitově snadný, efektivní, v kombinaci s tuhým bajkem do krátkých stoupáků doslova letím.

Co se řazení týče, mám poprvé 1x12, 10-50z GX SRAM. Dlouho jsem se bránil, vadila mi ta masa plechu velkých pastorků, namísto jednoho mrňavýho kašpárka s 22z vpředu. No, nakonec si zvykám a vzdušnost jednoho převodníku a optické odlehčení od přesmykače se mi vlastně začíná líbit. Navíc kazeta je hodně děravá a tím zase vzdušná.

Další den už plánuji ostrou vyjížďku, přes 40 kiláků po Hřebenech v Brdech, se sjížděním dolů na obě strany hřebene sem a tam. Na bajk už jsem si zvykl, takže vyjíždím rovnou na plný pecky. Jedu děsný kule, asi jako když jsem jezdil ve třiceti letech Brdmana na Vlašce. Euforie pokračuje. Pořád mě udivuje neuvěřitelná tuhost kola, pevná vidle s pevnou osou a rámem nadimenzovaným na mě je prostě poznat. Kdykoli jdu ze sedla v krátkých stoupácích, kolo jede jako blesk. Narážím na limit mých pohodových tkaničkových treter s ne úplně tvrdou podrážkou. Na další vyjížďku už mám lehounký polo karbonový tretry od FORCE, utahovaných jen lanky. Je to znát při záběru a pro změnu si tentokrát zvedám sedlo trochu výš.

Řazení je bez chyby, detail, jako odřazování palcem do těžka je super, nepovolujete prsty na řídítkách. A převody? Dvoupřevodník je mrtev, ať žije jednopřevodník (v XC).

Za jízdy to je jasný přínos, neřešíte dvoupřevodník, nemotáte se v myšlenkách, jestli to ještě v kopci dáte na 2:1, nebo už je třeba zařadit kašpárka a jet třeba 1:2, neplánujete místo, kde odlehčíte a přesmyknete, prostě jen řadíte jak vám nohy řeknou. Chybí značení převodu na řazení, nezvyk, ale vlastně není proč ho mít, když nekombinujete převodníky. Prostě řadím dle potřeby.

A rozsah 500% ? Ten je pro mě do české krajiny úplně v pohodě. Nejlehčí převod 34:50 odpovídá rychlosti mezi 5 a 6 km/hod, pomaleji to už nemá smysl, pak je lepší tlačit (nebo namakat kondičku). Naopak těžký převod 34:10 je přeci jen rychlejší, než můj předchozí s jedenáctkou, řadím ho někdy kolem rychlosti 32 - 33 km/hod a dá se efektivně šlapat do 38 km/hod, z kopce samozřejmě i hodně přes čtyřicítku. A lítat v rychlostech ke čtyřicítce je na tomhle bajku úplná samozřejmost.


Závěrem můžu konstatovat, že pokud to s cyklistikou myslíte vážně a chcete si pořídit kolo v trochu vyšší kvalitě a tím i ceně, tak určitě zauvažujte o DURATECu a jeho stavbou na míru a s výbavou, jakou chcete. A pokud jste vaší výškou mimo obvyklý rozsah 170 cm až 185 cm, tak o DURATECu přemýšlejte velmi intenzivně :-)

bottom of page