top of page

Skialpinistické kalhoty PINGUIN STRATOS, opravdu nepodařené

Amatérská recenze.

Na výstavě stanů v Letňanech jsem si koupil v létě 2018 skialpinistické kalhoty od PINGUINu - model STRATOS. Sezónu skitouringu jsem v nich zahájil s nadšením a po dvou a půl sezóny je tady závěrečné hodnocení. Kalhoty jsou opravdu nepodařené.


Nerad to píšu o českém výrobku, ale je to tak, jsou nepodařené, neodzkoušené. Normální člověk by je vyhodil, já je nakonec dodělal do použitelného stavu a beru je na skitúry, kde bude nějaká zábava typu lezení ledů nebo delší dolezy v mačkách. Mám je prostě na dotrhání.



+++ Plusy +++


Membrána: A.C.D. Membrane 3L Vodní sloupec: 30.000mm Paropropustnost: 25.000gH2O/24h, ve sněhových podmínkách vynikající, odvětrává dobře, slušná odolnost vůči rozbředlému sněhu.


Topsheet včetně šití: Docela odolný, prosekl jsem ho v jednom místě o kámen (a taky trochu holeň :-) ).


Kapsy: Tři na zip, pevné, spolehlivé.


Zipy: Pevné, spolehlivé, těsní.



--- Mínusy ---


Šle: Jsou kalhotové X-ové čtyřbodové, tlačí pod batohem, potřebují čtyři poutka, namísto dvou na bocích. Nepoužívám.


Spona pásku: Designová háčková, je fakt na nic, rozepíná se. Řešením byla náhrada za plastovou trojzubcovou.


Poloviční pásek: Utrhnul se mi v místě všití, fakt parádní chodit zbytek túry s volnými kalhotami. Navíc nejistil kalhoty v místě zipu v pase. Řešením bylo doplnit dvě poutka vzadu a použít tak celoobvodový lehký pásek z decathlonu.


Spoj na bocích u pásku: Kalhoty jsou zcela zbytečně převlekové, u skialpinistických kalhot je otevírání bočního větracího švu alfa-omega tepelné regulace. Spoj je zde řešen jen suchým zipem, takže když větráte odshora, máte kalhoty v pase jen na sucháč, fakt tomu věříte. Když lovíte zip pod sucháčem tak hrozí, že si ho nechtěně rozepne a uděláte striptýz. Dodělal jsem k sucháči patenty, pak jsem patenty zrušil s tím, jak jsem dodělal normální pásek.


Protisněhové nohavičky: Jsou fórové, na skelety jsou úzké, nedrží, subtilní zip se začal vypárávat. Proti sněhu blbě použitelné, spíš na obtíž, než k užitku, vylezou a namačkají se pod skelet na holeň. Odepnul jsem je.


Šířka nohavic: Nedostatečná, přes skelety jsou úplně na těsno a ničí se tím membrána. Když ve sněhu nohavice vyleze nad skelet, tak zůstane nahoře a máte problém se zapadáváním sněhu. Doplnil jsem gumy a tím drží nohavice pěkně na skeletu.


Tady je pár fotek z problematických míst a jak jsem provedl takzvané DODO (dodělej si doma, heslo z doby před r. 1989).



bottom of page