top of page

BOLL QUANTUM 72-92, AMATÉRSKÝ TEST A RECENZE

Potřebujete lehký a odolný batoh, do kterého nacpete jídlo, oblečení a základní lezecké vybavení na dva týdny? Při tom ho protáhnete zavazadlovým prostorem v letadle, vyválíte v zaprášených autech při přesunech, uděláte si z něj opěradlo i lavičku? Z těžké svině přebalíte na lehký útočný batoh a vylezete s ním technickou pětku jedním tahem z basecampu? A v zimě s ním vyrazíte na skitouring?

Tak pak určitě uvažujte i o tomto mém kousku od českého BOLLu.

BIG ALLO, FANSKÉ HORY, TEST BOLL QUANTUM 72-92

Expediční batoh BOLL QUANTUM 72-92


Batoh jsem otestoval na plno, nešetřil jsem ho, sloužil on mně, ne já jemu.

První minitest byl na aklimatizačním víkendu na Kaunertálské Weisseespitzi, kde jsme natěžko vylezli nad 3.500 m, druhý již pořádný test byl 12. denní trek s technickým výstupem na Pik Zamok vysoký 5.070 m v tádžických Fanských horách. A nakonec s odstupem mi batoh dělal společnost na dvoudenním skitouringovém přechodu Krkonoš s bivakem.


Objem a nosnost:

Začnu tím naprosto pro mě zásadním a to je objem batohu a jeho nosnost. Batoh je velký a přesto působí kompaktně. Na trek do Fanských hor jsem do něj nacpal oblečení včetně péřovky, goráčovky, teplých rukavic, návleků a sandálů, dále jídlo na dvanáct dní. Taky jsem měl uvnitř dva ešusy s příbory a hrnky, benzínový vařič včetně litru naturalu. Z lezeckých věcí jsem bral jen nouzový lezecký set doplněný o kotvu do ledu (cca 1.100 g) a páskové mačky s cepínem. Samozřejmě balík typu lékárna, čelovka, solární powerbanka (380 g) atd., vše do víka. Karimatka, lehký cepín, trekové hole a foťák šly na batoh zvenku. Do bočních venkovních kapes jsem dával až 4 litry tekutin. Úvodní hmotnost s plnou zásobou pitiva byla na 27 kg (slušná svině), v závěru zhruba na 18 kg.

Při výstupu na Pik Zamok jsem pak batoh naplnil jen nejnutnějším, došlo tak na využití kompresních popruhů pod dnem a vrch jsem zkrátil větším zatočením popruhu, uvažoval jsem i o odložení víka, ale nakonec jsem si ho z pohodlnosti ponechal.

Pokud by bylo třeba, dalo by se ještě přibalit plnohodnotné lano pod víko (to jsme ovšem neměli, disponovali jsme pouze 2x 20 m elite reepkami v NoSLech) a druhý cepín, respektive dva lezecké cepíny, pro případ, že by byl trek více lezecký a méně chodící.

Cepínovou sestavu jsem si nesl na aklimatizační víkend na Weisseespitzi, zde je pár fotek:



Na zimním skitouringovém přechodu Krkonoš jsem v batohu nesl zimní péřový spacák, nafukovací karimatku v kombinaci s pěnovou karimatkou, celtu, lopatku na sníh, termosku, vaření, jídlo na dva dny a teplé oblečení. Batoh jsem bral bez víka a vše se mi bez problémů vešlo do hlavní komory. Přepážku spodní komory jsem měl složenou, raději používám jednu velkou komoru.



Jak se nosí:

Alfa a omega batohu je zádový systém, ramenní popruhy a bederák.

BOLL quantum mi na zádech osobně sedí jako ulitý, ramenní popruhy jsou dobře polstrované a do batohu jsou kotvené přes flexibilní pásky, které vedou pod zádové polstry. Tím je zajištěno, že popruhy na ramenou sedí bez většího posouvání. Popruhy lze zkracovat, výškově měnit a v horní části přitahovat pásky k batohu ve dvou pozicích.


Polstrování pro záda má ideální tuhost i rozměr, o záda se polstry opírají v horní části zad a vlastně jsem je ani neregistroval.


Popruhy jsou spojeny prsním páskem, přezky na prsním popruhu jsou na obou stranách, lze tak popruh odepnout levou nebo pravou rukou. Pokud zrovna nemám prsák zapnutý, dá se nacvaknout na jednu stranu a nepřekáží.

Bederní popruh je hodně vydařený, po usazení a utažení se perfektně zakousne v bocích a protože je s batohem spojen slidovacím otočným kloubem, tak se v bocích nemele a při pohybu je na těle mimořádně stabilní. Přezky na bederáku jdou dobře utáhnout a nepovolují se, samotná přezka je masivní a jde i v rukavicích sepnout bez problémů.



Batoh se nosí dobře i plně naložený. Je samozřejmě třeba dávat těžké věci dolů k bederáku a co nejvíc k tělu. Odlehčený na zádech drží taky dobře a při lezení tak není na obtíž.

Při skitouringu seděl taky skvěle a tak působil lehčeji, než byl. Na lyže je lepší mít hmotu i výš, aby tolik netahal dozadu. Na freeride jsem si zapnul prsní popruh a utáhnul bederák, bylo s podivem, že jsem si hluboký sníh užil, jako bych jel nalehko. Tím, že popruhy a bederák slidují, tak při freeride batoh netahá.


Vybavení batohu a jeho vychytávky:

Batoh je technický, lezecký, trekový a tomu odpovídá jeho výbava.

Vrch je kryt víkem, které je objemné a jednoduše odnímatelné. Pro účel ledvinky lze přezky variantně spojit, aby byla ledvinka kompaktní. Víko nesené jako ledvinku jsem využil při lezeckém výletu do Geyikbayri, kdy jsem měl víko jako ledvinku po dobu leteckého přesouvání a přestupování.

Víko je přes průvlečnou přezku napojeno na horní popruh, kterým je možné kotvit třeba lano. Ve víku je kapsa s pláštěnkou, ta je velikostně akorát na batoh, pokud máte zvenku karimatku, tak ho již plně nepřekryje.


My šli v dešti asi hodinu a spodek batohu nebyl úplně překrytý pláštěnkou, bylo to na spacáku trochu poznat. Takže v případě, že bych měl jít v dešti celý den, tak bych musel karimatku nějak pod pláštěnkou rozbalit, pak by se batoh překryl kompletně, tak s tím je dobré počítat.


Hlavní komora je z vrchu uzavíratelná rolovacím popruhem, kterým tak jednoduše srolujete batoh na potřebnou výšku. Rychlé, těsné, perfektně funkční proti sněhu i bez víka. V hlavní komoře je kapsa na zip a kapsa s pružným lemem.

Přístup do komory je i z boku přes zip nebo spodem přes dolní komoru po odepnutí dělící plachty. Při skitouringu jsem využíval boční vstup pro termosku.


Spodní komora je tvořena oddělením od hlavní komory pomocí malé částečně všité plachty vynesené na přezkách. Přístup do ní je pomocí masivního zipu. Zimní spacák se do ní vejde s rezervou.


Na bocích jsou pevné elastické kapsy, do kterých jsem dával lahve s tekutinami, klidně i dvoulitrové.

Při skitouringu jsme měli permanentní hluboký mráz, tak jsem tam dával pásy bez rizika, že by mi na nich sníh roztál.


Na batohu je hodně různých popruhů a poutek, takže na něj přiděláte, co je třeba. Na víko jsem si doplnil dva popruhy na oblečení a solární powerbanku, na zadní poutka jsem přidal dva popruhy na karimatku.

Na bocích jsou poutka na lyže, dvě fixní dole a dvě horní s přezkami, které mají bržděné nastavovací průvleky, aby se s lyžemi poutka nepovolovala. Lyže jsem nosil naprosto bez problémů, držely na batohu jako přibité.

Na bederáku jsou dvě materiálová poutka, která jsem zkoušel pro nesení karabin se smycemi a prusíky. V NoSLech nemáme klasické sedáky, ale jen smyce 150 cm pro provedení nouzového sedáku a na ten si nic nezavěsíte, takže materiálové poutka na batohu by se opravdu hodila v případě, že by došlo na navázání se.



Pro cepíny jsou připraveny dva kotvící kolíky na gumičkových poutkách, průvleková poutka a jedna klokaní kapsička na zobáky cepínů. Tahle vychytávka na cepíny je fajn, jednoduchá a rychlá manipulace, stabilní nošení. Taky se do toho dá dát treková hůlka, ale tu jsem raději kotvil i přes poutko hůlky k bočnímu popruhu.


Materiálové provedení, odolnost batohu:

Materiály jsou voleny s ohledem na mechanickou odolnost, voděodpudivost, nízkou hmotnost a na rezistenci proti špinění. Spodní namáhaný díl batohu je zesílený. Polstrování je hladké a tak se v něm nedrží špína ani jehličí, jako u běžných síťovaných polstrování. Batoh po treku vypadá velmi dobře, a to dostal co proto.

Některé pásky z poutek mají na konci objímku ze suchého zipu proti plandání, což funguje dobře.

Zipy jsou solidní, přesné, plastové s pořádnými úchopy, naproti některým zipům jsou poutka pro chycení při zapínání, intuitivně za ně berete při zapínání, příjemná drobnost.

Hmotnost batohu je udávaná pod 2,5 kg a objem 93 litrů.



Hodnocení, závěr:

Tak tenhle batoh je prostě dobře navržený, za sebe ho můžu doporučit.


PLUSY +

Vynikající bederák, ramenní popruhy, polstrování zad, boční kapsy na pití, kvalitní použité materiály, dostatek popruhů a poutek, pořádné zipy, velký objem batohu, malá hmotnost batohu.


NEVÍM 0

Pláštěnka by mohla být větší, aby překryla batoh i s karimatkou zvenku. Na druhou stranu pláštěnka sedí na samotném batohu perfektně a je kotvená proti větru.


MÍNUSY -

Nic mě nenapadá. 



Pár fotek z treku po Fanských horách:


bottom of page