top of page

Krajinou filmových kulis na jihu Polska

Tip na výlet mezi Krakowem a Katowicemi

Krakov a Katowice dvě historická města, metropole Malopolského a Slezského vojvodství. Výlet z jednoho do druhého překvapí rozmanitostí scenérií s celkem krátkými přejezdy.

Historická centra měst, údolí obklopené vápencovými skalami, tajemný hrad, poušť s bažinou uprostřed, ocelářské věže a kouřící komíny v pozadí. To všechno a ještě něco navíc nás čeká na jeden podzimní prodloužený víkend.

akce: 27.-30.9. 2018, text: Lucka


Krakow


Po několika hodinách v autě přijíždíme do Krakova. Po boji o parkovací místo procházíme parkem, jež obklopuje celé historické centrum v místě, kde dříve stály městské hradby. K jihu se zužuje směrem k hradu. Rozsáhlý komplex z jedenáctého století by vydal na pořádně dlouhou prohlídku. Spokojíme se s výhledem na řeku Wislu a moderní město naproti.


Centrem starého města je Rynek Glówny. Uprostřed stojí budova historické tržnice Sukiennice s obchodní pasáží. Další samostatnou stavbou je radniční věž - jediné, co zbylo z původní historické radnice. Fasády, které lemují čtyři stěny náměstí jsou jeden historický skvost za druhým. Poněkud za rohem, s věží úctyhodné výšky stojí kostel nanebevzetí Panny Marie.


Ojcowski Park Narodowy


Necelých třicet kilometrů na severozápad přijíždíme do vápencového kaňonu. Vesnička Ojców dala jméno celému národnímu parku. Údolím protéká říčka Prądnik, mezi jehož břehy byl vystavěn malý dřevěný kostelík - Vodní Kaple (Kaplica na Wodzie). Přímo nad vesnicí střeží údolí zřícenina Kazimírovského hradu.

Pár kilometrů klikatou silničkou údolím k renesančnímu hradu Pieskowa Skala. U malého jezírka pod ním trčí na kraji výrazná vápencová skalní věž.


Pustynia Błędowska

Další scenérie čeká po ani ne půlhodinovém přejezdu. Uprostřed lesnaté krajiny se skrývá největší písečná poušť střední Evropy. Vykácení lesů a rozvoj hornictví ve středověku narušily zásoby podzemní vody. Původní rozloha 150 km². se výsadbou borovic snížila asi na 33 km². Za druhé světové války sloužila oblast k výcviku Afrikakorps. Dnes je turistickou atrakcí, kde prý jde zažít i Fata Morganu.


Z východu na západ protíná poušť říčka Biała Przemsza, potůček, ke kterému přes hustý porost a okolní mokřady ani neprojdeme. A to všechno uprostřed pouště. Pohled přes písečnou pláň dál na západ typickou siluetu kouřících komínů Katowic.


Hrad Ogrodzieniec


Pár kilometrů na sever najdeme vesnici Ogrodzieniec. Stejnojmenný hrad stojí nad vedlejší vesničkou Podzamcze. Zřícenina středověkého hradu má za sebou mnoho dobývání a přestaveb. Jedná se o rozsáhlý komplex opevněných staveb, na jehož severním konci závidíme lezcům na vápencových skalách.

Součástí dlouhé prohlídky je i exkurze do mučírny a nekonečné výhledy do krajiny. Bílé strážní věže jsou ze stejného materiálu jako okolní skalní útvary. Příště přijedeme určitě s lanem :-)


Nikiszowiec


Jedna z částí Katowické aglomerace připomíná kulisy z anglického filmu. Čtvrť vznikla na začátku 20. století jako hornické městečko pro pracovníky nedalekých dolů. Několik přesně ohraničených bloků, červené cihlové domy s jasně červenými okenicemi a zelené dvorky uprostřed.

Na jedné straně převyšuje sídliště kostelní věž kostela Svaté Anny, postaveného jak jinak než z červených cihel, na druhé straně vysoké červenobílé komíny. Tradiční dělnické byty už byly rekonstruovány, ale komunitní život částečně přežívá.

Naproti kostelu usedáme do vyzdobené kavárny. Jako bychom se na chvíli ocitli ve sto let starém filmu.


Katowice


Tradične průmyslové město bylo vždy založeno na těžbě černého uhlí a těžkém průmyslu. O jeho historii se dozvíme ve skanzenu Muzeum Śląskie. Několik zachovalých těžních věží a další expozice v budovách muzea.


Centrem historické části města je Rynek. Některé z jeho budov byly v padesátých letech nahrazeny moderními, které jsou dnes považovány za ošklivé a opět se plánuje jejich "výměna". Procházka ulicemi Katowic je směs udržovaných i neudržovaných historických budov se zašlými "moderními" i nedokončených administrativních kolosů.


Dolní Vítkovice - Ostrava


Krátkou zastávkou na závěr industriální turistiky jsou Dolní Vítkovice v Ostravě. Bývalý areál Vítkovických Železáren je dnes národní kulturní památkou. Moderní dominantou je známá Bolt Tower.



a na závěr video:


bottom of page