top of page

Mačky, kočky..

Text: Johny


Mačky, další zásadní výbava, bez které se do vyšších hor, jako jsou Alpy, chodit nemá. Tedy alespoň pokud se chystáte dobýt vrcholek, který může být pod sněhem, nebo ledem. Zrovna tak přechod sněhových polí a ledovců se s mačkami chodí výrazně bezpečněji. Strmé žlábky, kuloáry, mixové lezení hřebínkem,... tam všude se mačky hodí. Jaké jsou typy? Kolik váží?



V principu se používají dva druhy maček: lezecké a turistické.

Lezecké / technické mačky jsou těžší (o dost dražší) s předními výměnnými vertikálními hroty. Jsou pevnější, můžou být rámové, používají se na technické lezení ledů. Neumím, neznám...

Turistické jsou lehčí, kloubové, mají horizontální přední hroty. Používají se na sníh, tvrdý sníh, lokální ledová místa, na ledovec, na alpinismus, skialpinismus. Upínají se pásky, nebo automaticky (hrazda vpředu a vzadu přezka) nebo poloautomaticky (špička páskem přes plastový popruh, pata přezkou).

Páskové obecně patří na měkčí vysokou botu, často mají větší platformu, aby lépe podpíraly relativně měkkou trekovou botu, na lyžařské skelety se dají použít, ale ne vždy drží, musí se vyzkoušet. Automaty potřebují zarážku na botě, vpředu a vzadu, se skelety perfektně kompatibilní, drží na nich jako přibité, manipulace s nimi je velmi rychlá a jistá. Mají pojistný pásek na přezce, v případě blbého nazutí mačky (třeba sníh na podrážce) zabrání ztrátě. Poloautomaty jsou trochu lehčí, na lezeckých botách jim stačí běžnější zadní zarážka. Variantou jsou nesmeky s hroty na letní VHT, kde se nemusí stoupat přes špičky, hodí se i na nízkou botu.



Automatické mačky GRIVEL, 10 hrotů, hmotnost 738 g. Na skelety ideální volba z hlediska bytelnosti, manipulace i hmotnosti. Mají pružné vyhazováky sněhu.




Páskové mačky CAMP, hmotnost 963 g, používám na trekovou botu. Hmotnost je vyšší, přeci jen mají 12 hrotů. Je potřeba hlídat usazení mačky a dotahovat řemínky. Delší chození po ledovci dá kotníkům zabrat, přeci jen trekové boty jsou měkké.




Páskové mačky CLIMBING TECHNOLOGY NEVIS 10, hmotnost 822 g, používám na trekovou botu. Mačky mají širší přední košík a na široké špičce trekové boty lépe sedí, dobře kopírují podrážku. Platformu mají docela širokou.




Poloautomatické lezecké mačky GRIVEL, 12 hrotů, 1.168 g. Používá je Lucie, na rozdíl od mě leze občas i ledy a používá boty s drážkou na patě. Nakopnout v nich modrej ledík je radost.




Nesmeky CLIMBING TECHNOLOGY ICE TRACTION, hmotnost 544 g, používám v létě na nízkou botu. Nejsou to mačky, ale pořádné nesmeky, podrží na ledě, přes špičku se chodit nedá, žádné přední hroty totiž nemají. Vyhazováky sněhu logicky nemají.





Ultralehké mačky jsou z hliníkových slitin, na skále nepatří, většina dolézání vrcholů je právě v kombinaci se skálou, takže jsem o nich ani neuvažoval.

Mačky by měly mít vždy vyhazováky sněhu, váha je často výrobcem uvedena bez nich :-) . Mačky mimo jiné chrání skelety od omlácení o skálu.

Roli z hlediska hmotnosti hrají i obaly na mačky, od tenkých jednoduchých s hmotností kolem 60 g až po bytelné s komplikovanými detaily s hmotností klidně 200 g.

Nezapomeňte si mačky nandat včas a ne až na nebezpečném místě v tísni, kde je manipulace s mačkami už o hubu. Je dobré je mít v pouzdře zvenku batohu, rozhodnutí je nandat se dělá lépe, než když je máte lovit ze dna batohu, navíc vám je může v nouzi rychle vyndat parťák, zrovna tak jako cepín.

bottom of page