top of page

Setkání česko-polských “mrožů” ve Zlatých dolech

Město Złoty Stok najdeme hned za státní hranicí na severním výběžku Rychlebských hor. Historii těžby zlata nám přibližuje místní muzeum a turisticky zpřístupněná část důlních štol. Celoročně stabilní teplota vzduchu i vody navíc poskytuje ideální podmínky pro milovníky otužování. Koncem letošní zimy proběhlo první mezinárodní setkání.

Čeští a polští otužilci po koupeli ve zlatém dole
Čeští a polští otužilci po koupeli ve zlatém dole

Staletí těžby


Złoty Stok je nejstarším hornicko-hutnickým komplexem v Polsku. Historie těžby zlata se začala psát již v 10. století a trvala více jak tisíc let. Právo těžby zlata získalo cisterciácké opatství z nedalekého města Kaminiec Ząbkowicki v roce 1273. V průběhu století měnily doly mnohokrát svého majitele. Nevyhnuly se jim ani hornické tragédie v podobě závalů a dalších neštěstí, jež daly vzniknout legendám o duších horníků a jejich blízkých.

Celkem bylo vyhloubeno 300 km tunelů a šachet ve 21 úrovních, z nichž některé jsou dnes zaplavené. V době největšího rozmachu v 16. století pokrýval Złoty Stok 8 % celoevropské produkce zlata a 2 % celosvětové. Kromě zlata zde bylo také významné naleziště arseniku. Poslední důl na těžbu arsenových rud byl uzavřen v roce 1961.


Muzeum, štoly a další atrakce


V roce 1996 byla zpřístupněná Podzemní turistická trasa „Zlatý důl“. V návaznosti na Muzeum hornictví byla otevřena štola Gertruda, k jejímuž názvu se váže legenda. Hornické řemeslo bylo vždy náročné a nebezpečné. Po jednom ze závalů, se nevrátilo několik horníků, ale důlní společnost nebyla ochotná financovat záchranné práce. Ženy nebohých horníků se tedy do dolů vydaly na vlastní pěst. Jedna z nich, Gertruda, se však ztratila a svého milovaného chotě hledá dodnes. Horníci vyprávěli, že když některý z nich v dole zabloudil, následoval kroky, které před sebou slyšel a našel cestu ven. Dobrého ducha však nikdo nespatřil. Část této štoly v délce půl kilometru můžeme dnes navštívit pěšky a dalších 200 metrů zaplavené části projet loďkou.

Další zpřístupněnou chodbou je Černá štola, ve které jezdí důlní vláček - oranžová tramvaj. Ta nás doveze k osm metrů vysokému podzemnímu vodopádu - jedinému svého druhu v Polsku. To všechno nás čeká, ale až po osvěžující koupeli.


Mroži ve Zlaté koupelně :-)


Kopalnia Złota, jak se v polštině zlaté doly nazývají, neznamená zlatá koupelna, ikdyž my se koupat jdeme a moc se těšíme. Čeká nás lázeň o stabilní teplotě 4°C. Okolní vzduch dosahuje teploty téměř dvojnásobné.

Důlní voda byla kvůli obsahu arsenu dříve považována za léčivou. Myšlenka využít ji k blahodárnému otužování přišla již před pár lety, ale epidemiologické okolnosti nebyly zrovna příznivé. Koncem letošní zimy se naskytla ideální příležitost a schopný organizátor expedice. Díky Pavlu Trojanovi, autorovi průvodců po Polsku a novému řediteli pražské kanceláře Polské turistické organizace, vyrážíme s pražskými otužilci “Od Slepic” reprezentovat na první mezinárodní setkání pod povrchem zemským.

A proč “mrožů”? Vynechme fakt, že mnozí otužilci mrože připomínají. Morsowanie je polský výraz pro otužování nebo zimní plavání. Morsy jsou mroži, ploutvonožci ze severního ledového oceánu, a také otužilci. S námi se na podzemní koupání chystají Morsy z Jelcza. Kolegové přijeli ze severu, z města Jelcz-Laskowice nedaleko Wroclawi.


Milé přivítání


Po tříhodinové cestě z Prahy se společně sejdeme v teple místní krčmy, kde nás přivítá paní Małgorzata Szumska, jejíž rodina důl už 25 let provozuje. Průvodce pak vede celou skupinu osvětlenou chodbou štoly Gertruda, na jejímž konci nás čeká vstup do podzemního jezera. Dno je kamenité a vody asi po pás. Dřevěné schůdky jsou upravené pro vstup do lodičky, ze které na nás číhá fotograf. K převlečení můžeme využít pár laviček a dokonce paravány po stranách nepříliš široké chodby. Výhodou podzemního koupání je, že tu nefouká vítr :-)

Po otužileckém zážitku přijde zážitek gastronomický a teprve potom kultura. V restauraci hned vedle vchodu do tunelu dostáváme teplé nápoje a oběd. Následuje prohlídka obou štol včetně jízdy vláčkem. Kovovým schodištěm stoupáme k barevně osvětlenému podzemnímu vodopádu. Komu z něj stříkne kapka na nos, tomu se splní přání.


Ti, co zůstávají do druhého dne se ubytují přímo v areálu a můžou si ještě prohlédnout městečko Zloty Stok. Těsně za českou hranicí, necelé čtyři kilometry odsud je obec Bílá voda. Součástí Piaristického kláštera je Muzeum izolace, internace a integrace, věnované období padesátých let, kdy sem byly “uklizeny” řádové sestry z různých koutů země. O kus dál na východ najdeme zámek na Jánském vrchu ve městě Javorník. Cestou zpátky k Náchodu stojí za návštěvu město Klodsko a lázeňské Duszniki-Zdroj.



Praktické info:


Více info o návštěvě zlatého dolu: https://kopalniazlota.pl/cs/o-zlatem-dole/


Otužování ve Zlatém dole:

Otužilecké akce se organizují pro objednané skupiny 10 a více účastníků. V zimní sezóně je možné se objednat kdykoliv, v létě až po skončení prohlídek, tedy po 18 hodině.


Objednat se můžete přes e-mail: praha@pot.gov.pl






bottom of page