top of page

Čelovka EMOS GP Discovery CHR35, recenze

Text: Johny; 20. 11. 2020


Jedny z nejlepších čelovek jsou ty, které jako zdroj světla využívají výkonnou diodu a jako zdroj energie Li-ion akumulátor, který lze ovšem vyměnit za záložní a zároveň lze dobít přímo v čelovce. Jednu takovou jsme měli možnost otestovat.


Český EMOS dodává čelovku GP Discovery CHR35 vybavenou velmi výkonnou diodou CREE SMD LED, které dodává energii jeden akumulátor Li-ion 18650. Cena pod tisíc korun je oproti konkurenci více než příznivá.

Kompletní čelovka GP DISCOVERY CHR35

Navážené a naměřené parametry:

Hmotnost kompletu: 153 g (odpovídá údaji dovozce)

Hmotnost bez klipsu a horního pásku: 137 g

Hmotnost těla svítilny bez akumulátoru: 56 g

Hmotnost akumulátoru GP 2.600 mAh: 50 g

Šířka pásku: 25 mm


Specifikace výrobce:

Hmotnost kompletu: 153 g

Typ baterie: Li-ion GP 18650/3,7 V/2.600 mAh

Světelný tok: TURBO – 600 lm, 100% – 300 lm, 20% – 60 lm, 5% – 15 lm

Dosvit: TURBO – 130 m, 100% – 80 m, 20% – 30 m, 5% – 15 m

Doba svícení: TURBO – interval 40 sec, 100% – 8 h, 20% – 17 h, 5% – 60 h

Voděodolnost: IPX4


O čelovce

Součástí balení čelovky je všechno potřebné, tedy čelovka s magnetickým závěrem těsněným gumovým kroužkem proti stříkající vodě, pásek na čelo doplněný třetím horním páskem pro lepší fixaci čelovky, Li-ion akumulátor, nabíjecí kabel USB mikro a klips pro přichycení čelovky za popruh batohu, nebo k opasku.

Čelovka je na první pohled velká, nicméně je poměrně lehká a na hlavě drží i s pouze jednoduchým popruhem kolem čela. Pro běhání se ale hodí ponechat horní popruh, fixace je pak opravdu dobrá. Velikost těla svítilny je daná samotným akumulátorem. Hlavní lehoučké tělo je z hliníku a související optika a elektronika je pěkně minimalizovaná. Čelovka má díky tuhé konstrukci odolnost proti nárazu po pádu z výšky jednoho metru. Čelovka je koncipována jako univerzální, tedy není speciálně designovaná na konkrétní použití.


Ovládání čelovky

Z ovládání jsem měl nejprve trochu obavy, přeci jen tři režimy svícení, stroboskop, turbo a samotné zapínání a vypínání pomocí jednoho tlačítka? Obavy se ovšem ukázaly jako zbytečné, ovládání je intuitivní a po krátkém zvyknutí můžu konstatovat, že pomocí jednoho tlačítka to asi lépe navrhnout nelze. Princip je v cyklování režimů svícení a samotného vypnout / zapnout: zapnutí - 100% - 20% - 5% - vypnutí.

Po chvilkovém svícení (cca 10 sec) pak čelovku prvním klikem cyklujete rovnou od vypnutí. Stroboskop se zapíná z vypnuté čelovky dvojklikem. Turbo se zapíná dlouhým stiskem.

Zapnutí čelovky jednoduchým stiskem tlačítka může být nebezpečné pro nechtěné zapnutí při transportu někde na dně batohu, tedy je lepší mít pro tyto případy akumulátor vyjmutý.


Optika a svícení

Optika svítilny kombinuje čočku pro tvorbu kuželu s matnou maskou, která zajišťuje, že kužel je od svého centra postupně rovnoměrně rozptýlen do stran. Prostor před sebou tak osvětluje jak do dálky, tak i tlumeně do periferie. Samotný světelný výkon je výborný. Na práci, noční přechody, návraty z vysokohorské túry a obvyklou cyklistiku v přírodě, tam všude budete mít světelného výkonu opravdu dostatek. Naopak tlumený režim je dobře použitelný při kempování, nebo při nenáročných činnostech, jako je třeba vaření v kempu.

V režimu turbo můžete propátrávat okolí na hodně velkou dálku, taky se uplatní pro natáčení krátkých videozáběrů, na které běžná čelovka svým osvitem nestačí. Výkon turba je tak velký, že když si posvítíte do dlaně, tak cítíte, jak světelný tok hřeje přidruženým infra spektrem.

Optiku má čelovka GP DISCOVERY CHR35 dobře navrženou

Akumulátor 18650 Li-ion, energetický managment čelovky

V kombinaci s tímto 2.600 mAh velkokapacitním akumulátorem rozhodně nemusíte pořád úzkostlivě přepínat do tlumeného režimu a pokud si ještě vezmete záložní akumulátor, tak už není opravdu co řešit. Mimochodem dá se pořídit i akumulátor GP 18650 Li-ion 3,7 V s kapacitou 3.350 mAh, ten má kapacitu jako baterie v manažerském mobilu. Se dvěma takovými akumulátory zvládnete svítit s troškou rozvahy přes 40 hodin, což vystačí třeba pro desetidenní trek v horách mimo civilizaci.

Měrná kapacita akumulátoru je 52 mAh/g, respektive 67 mAh/g u kapacitnější verze. V porovnání s tím má menší akumulátor Li-ion 16340 do konkurenčních subtilnějších čelovek kapacitu 700 mAh. Při váze cca 18 g to je 39 mAh/g. Zjednoduším to, kapacitě jednoho většího akumulátoru 18650 (50 g) odpovídá kapacita asi čtyř malých 16340 (celkem 72 g).

Li-ion akumulátor má udávané jmenovité napětí 3,7 V (dle míry nabití zhruba 4,2 - 3,0 V), bílá dioda pracuje s napětím zhruba v rozmezí 2,9 - 3,5 V, tedy tato spolupráce je ideální.

Akumulátor lze nabíjet přímo v čelovce pomocí USB mikro konektoru, třeba z powerbanky. Akumulátor můžete pochopitelně nabíjet samostatně v nabíječce. V případě, že vám akumulátor dojde v terénu, tak ho prostě vyměníte za záložní a problém je obratem vyřešen. Dají se sehnat i akumulátory s integrovaným nabíjecím konektorem a diodou.

Velký akumulátor má i jiné výhody, než je jen samotná kapacita. Oproti malému akumulátoru ho méně často nabíjíte, tedy akumulátor projde menším počtem cyklů. Relativní nabíjecí i vybíjecí proudy jsou vůči kapacitě akumulátoru menší. To všechno zvyšuje akumulátoru jeho životnost.


Jak se nám čelovka líbila v terénu

Testovali jsme dvě čelovky, u jedné jsme sundali horní pásek. Pro běh s čelovkou na vlasech je potřeba třetí pásek, raději i pro použití na kole, jinak stačil jednoduchý pásek. Opravdu nás překvapila svítivost čelovky, která bohatě stačila i na bikování v lese.


Pro běžnou chůzi po lesní cestě stačil nejslabší 5% režim, ten je ideální i pro běžnou nenáročnou činnost.


Pro rychlejší chůzi po rozbitější pěšince stačí bohatě režim střední, tj. 20%, při něm se dá i bez problému běžet, nebo jet klidnějším tempem na kole po cestě.


Nejsilnější třetí režim, tedy 100% výkonu, bohatě stačí na všechny náročné outdoorové činnosti. Klidně s ním můžete běhat noční orienťák, jezdit v lese na kole, nebo propátrávat okolí.


Režim turbo je opravdu pecka, posvítíte si s ním opravdu do velké dálky a přiměřeně do stran. Propátrat daleký perimetr za účelem najití orientační značky, kamenného mužíka, nebo konce ledovcové morény nebude problém. Má nastavený interval na čtyřiceti vteřin, takže si zapnete turbo, abyste dohledali co potřebujete, a pak už se o nic nestaráte, svícení se automaticky vrátí do výchozího režimu.


Do jedné čelovky jsme dali naplno nabitý akumulátor na 4,1 V a do druhé jen částečně nabitý akumulátor na 3,5 V, po dobu cca jedné hodiny testování jsme nepoznali ve svícení rozdíl, turbo drželo 40 vteřin i u méně nabitého akumulátoru. Na konci testu spadlo napětí na akumulátorech o něco přes jednu desetinu napětí.


Závěrem

Čelovka je univerzální se zaměřením na outdoor. Využijete jí právě při outdoorových aktivitách, myslivosti, při jízdě na kole v přírodě, při práci, nebo při kempování. Má vysokou svítivost, intuitivní ovládání, kapacitní výměnný akumulátor a možnost dobíjení akumulátoru přímo v čelovce. Pásek čelovky je v maskáčové barvě, což se nemusí líbit každému, výměna pásku za jiný je však detail. Pokud potřebujete svítit delší dobu a to i intenzivně, nechcete provádět častou výměnu malých akumulátorů a nepotřebujete přímo malou čelovku, tak pak je univerzální GP DISCOVERY CHR35 ideální volba za velmi příznivou cenu.


Plusy +++

  • Velký světelný výkon,

  • tři světelné režimy,

  • světelný režim turbo s automatickým vypnutím,

  • stroboskop pro případnou obranu oslněním,

  • kapacitní moderní Li-ion výměnný akumulátor,

  • možnost dobíjení akumulátoru přímo v čelovce,

  • odolnost proti dešti IPX4,

  • odolnost proti pádu 1 m,

  • pevný popruh,

  • klips pro instalaci svítilny na batohový popruh, nebo na opasek,

  • magnet, který udrží čelovku třeba na kapotě auta,

  • univerzálnost,

  • nízká hmotnost při dané kapacitě a výkonu,

  • nízká cena oproti konkurenci.


Mínusy ---

  • Nabíjecí konektor USB mikro je už starší standard.


bottom of page