top of page

Lyžařské kalhoty MOUNTAIN HARDWEAR Snowtastic pant

RECENZE - hodnocení po čtyřech sezónách na skialpech

Zakoupeno: 2017

Určení: Sjezdové lyžování, skitouring

- dámské kalhoty

materiál: DRY Q Elite

hmotnost: 522g (M)

Poznámka: výrobek již bohužel není dostupný


Na kalhoty jsem před čtyřmi lety narazila v podstatě šťastnou náhodou ve výprodeji. Poslední kus a navíc v bílé barvě čekal na nového majitele a mě zrovna dosluhovaly kalhoty na lyže. Přiznávám rovnou, že bílá barva je naprosto nepraktická, ale přesvědčilo mě provedení a cena. Zpětně hodnotím tuto volbu jako vydařenou.


Technické lyžařské kalhoty z membránového materiálu. 3/4 délka odvětrávacího zipu na bocích, protisněhová manžeta v nohavicích, vyteplené kapsy i slabé zateplení nohavic z počesaného polyesteru.


Využití


Kalhoty mají za sebou čtyři zimní sezóny v horách při lyžování na skialpech (výstup i sjezd) a při občasném zimním lezení. Posloužily i jako svrchní vrstva při dvou zimních expedicích do Laponska na běžkách.

Kromě vlastního pohybu na lyžích nebo při lezení s sebou vícedenní zimní pobyty nesou i pobyt v táboře nebo bivaku včetně například přípravy dřeva na topení nebo dokonce čištění kamen. Právě na tyto aktivity je bílá barva nejméně praktická.


Střih


Jednoduchý střih bez přebytečných švů s odvětráním na bocích, poutky pro pásek a dvěma základními kapsami. Velikost jsem zvolila spíše větší s dostatečně dlouhými nohavicemi a možností natáhnout kalhoty přes další vrstvy. Při zimních expedicích na běžkách mi kalhoty sloužily jako třetí vrstva před teplé podvlíkačky a prodyšné běžkařské kalhoty.

Každopádně kalhoty neomezují v pohybu a to ani při lezení.


Materiál


Membrána Dry Q je produktem americké firmy Mountain Hardwear, založené v roce 1993 v Kalifornii. Typ membrány Elite vyniká velmi dobrou prodyšností a tím širokého využití výrobků z ní ušitých.

Po čtyřech sezónách lyžování si membrána stále drží svou nepromokavost a to například i při klečení na sněhu.

Bílá barva se během používání dostala samozřejmě zabrat, takže aktuálně se blíží spíše odstínu “lední medvěd”. Pár nevypratelných šmouh už kalhoty mají a protože nechci riskovat zbytečné poškození materiálu horlivým čištěním, nechávám je být. Hlavně pod batohem a pod popruhy sedáku bílá barva prostě nevydrží. Nicméně na to, co zažily by mohly vypadat i mnohem hůře :-)

Materiál vnitřní strany nohavic je pro potřeby jarních skialpových výletů příjemný i na holou kůži.



Odvětrání


Zip umožňující otevřít celé nohavice začíná na stehnech pod kapsami a je možné ho rozepínat z obou stran. Ideální použití při chůzi do kopce je tedy otevírat podle potřeby klidně až k botám. V kombinaci se sedákem odvětrávací zipy nevadí.

A samozřejmě je dobré všechno větrání před sjezdem zavřít :-)


Pas


Jednoduché řešení na zip a patent. Poutka na pásek by mohla být širší. Pásek ostatně není originál součást kalhot. Používám vlastní, z obyčejného popruhu.

Pas je dostatečně vysoký, aby netáhlo na záda. Toho si zejména u dámských kalhot vážím. Právě kvůli nízkému pasu u dámských kalhot často dávám přednost pánské variantě, které bývají vzadu vyšší.


Kapsy

Dvě jednoduché přední kapsy, uzavíratelné zipem. Zipy jsou doplněné krátkou šňůrkou pro snadné uchopení v rukavicích.

Kapsy na stehnech chybí. Vzhledem k jednoduchosti střihu a větracímu rozepínání nohavic je to pochopitelné. Například větší mobilní telefon se do kapsy pořádně nevejde nebo vadí pohybu při vysokém zvedání nohou nebo v sedáku.

V kapse u kalhot vozím pouze maličký a odolný nouzový tlačítkový telefon, který se vejde dobře a byl by hned po ruce. Vzhledem k tomu, že prakticky nelyžuji bez batohu, na nedostatek kapes příliš netrpím.


Nohavice


Rub nohavic je opatřený protisněhovými manžetami na suchý zip a patent, dole staženými gumičkou. Manžeta není sundavací, je přišitá napevno a je dostatečně široká i k přetažení přes lyžařské boty. V kombinaci s mým botami funguje velmi dobře a sníh se mi dovnitř opravdu nesype. Přídavné návleky nepoužívám ani na běžkách.

Celé nohavice jdou rozepnout odspoda, což umožňuje dobrý přístup při utahování a povolování lyžařských bot. Při úplném rozepnutí jdou dokonce kalhoty obléknout i přes lyžáky.

Vnitřní strana nohavic je vyztužená proti poškození hranami lyží nebo mačkami. Toto vyztužení by klidně mohlo být vytaženo výš. Mě se, jako na potvoru, podařilo nohavici proseknout těsně nad zesílenou částí. Nicméně díra se dál nepáře a drží tak, jak se mi jí podařilo vytvořit a nezalepit :-)


Detaily


Prodloužená poutka pro lepší uchopení zipu v rukavicích jsou na kapsách a horních koncích větracího zipu. Na spodní konec zipu na nohavicích jsem si podobné poutko doplnila.

Hodnocení


Osobně jsem si kalhoty velmi oblíbila a spolehlivě mi slouží už několik sezón. Otázka střihu nebo dokonce (ne)slušivosti je samozřejmě velmi individuální, ale já oceňuji jednoduchost a volnost pohybu. Materiál si pořád zachovává velmi dobré vlastnosti.


+++ klady +++


- Materiál i po čtyřech sezónách drží nepromokavost

- Jednoduchý dobře padnoucí střih

- Jednoduché řešení v pase, které zbytečně nekoliduje s batohem ani sedacím úvazkem

- Relativně nízká hmotnost a sbalitelnost

- Dostatečná šířka nohavic pro krytí lyžařských bot


--- zápory ---


- Barva :-) v případě bílých kalhot - náchylné na znečištění a nejsou dobře vidět na sněhu

- Prodejní cena

- Už se nevyrábí


bottom of page