top of page

Medelzkopf, vyhlídkový výšlap nad Weissee

Když vás vítr zavane na Rudolfshütte, výchozí bod pro mnoho oblíbených skialpových výšlapů, ale počasí vás pustí maximálně tak na sjezdovku... zbývá půl dne sluníčka a pásy na lyžích se cítí nevyužitě... pak je tu Medelzkopf (2762 m).

Lucka, únor 2022


Rudolfshütte, dříve skromná horská chatička, dnes obrovský moderní hotel, najdeme ve výšce 2315 m nad přehradou Weissee. Klasickou chatu horského spolku, jež tu historicky stávala, nahradila moderní budova nabízející wellness a dopravu lanovkou z údolí, což místu na romantičnosti zrovna nepřidalo. Přilehlé lyžařské středisko dává slušné freeridové možnosti.

Skialpový výšlap na Medelzkopf zabere jen pár hodin a většina výstupu se dá jít pohodlně po sjezdovce. Pokud bydlíte na Rudolfshütte, dá se vyrazit brzy ráno a upravenou část absolvovat dřív, než zapnou lanovku. Sjezdovka sice patří k širším ve středisku, ale to neznamená, že je na ní místa nazbyt.

Od chaty nejdřív sjedeme až na úroveň jezera podél krátké kotvy Hüttenlift. Dá se jet i s nasazenými pásy, ale vyplatí se nandat až pod vlekem. Stoupáme pod lanovkou staršího data výroby s názvem Medelz. Medelzkopf se nad námi celou dobu tyčí v podobě skalnaté pyremidy.

Míjíme horní stanici a pokračujeme k jezírku Medelzlacke, jež pod sněhem ani nezaregistrujeme. Poblíž je rozcestí s pár kamennými mohylami. Západní hřeben, po kterém se chystáme stoupat, je přímo před námi.


Záleží na sněhových podmínkách, jestli necháme lyže v sedle a půjdeme po vyfoukaných kamenech, hodíme si je na batoh, nebo je necháme na nohou a zvládneme to tak až ke kříži. Všechno je možné, záleží jen na aktuálních podmínkách. Haršajzny se hodí.

Od kříže na kamenitém hřebínku máme nádherný výhled. Medelzkopf nepatří k nejvyšším, ale zato poskytuje rozhled na velikány Vysokých Taur. Jejich král, Velký Zvoník, je sice schovaný za hřebenem, ale ukážou se nám jeho blízcí sousedé Johannisberg a Hohe Riffl. Nad přehradou Tauernmoossee se tyčí skalnatý Grieskogel a Kitzsteinhorn. Od přehrady Weissee pravděpodobně šlapou jiné skupiny po ledovci Sonnblickkees směrem k oblíbeným Granatspitze a Stubacher Sonnblick.


Na sjezd máme vícero možností. Nejjednodušší je vrátit se po sjezdovce, což by při dobrých podmínkách bylo skoro škoda. Můžeme se vydat přesto sedlo Kalser Tauern (2515 m) nebo napravo od něj a sjet širokým údolím k přehradě. Ve svahu nad zamrzlým jezerem pravděpodobně narazíme na vyšlapanou stopu, kterou traverzujeme pod dolní stanici lanovky.

Sjezd máme za sebou a potřebujeme se dostat zpátky nahoru k hotelu. Není to daleko, ale i těch pár výškových metrů nějaký čas zabere.

Pokud sjíždíme až do vesnice, vezmeme to jednou ze sjezdovek místního skiareálu.


Trasa z Enzingenbodenu na Outdooractive


Comentários


bottom of page