top of page

RötenKarl, neznámý kopeček na skialpech


Text: Johny

Akce: 10. 2. 2019


Předchozí nádherný den, kdy jsme byli na Granatspitze a Sonnblicku, má k dnešnímu daleko. Fouká, nárazy větru v horních pasážích cca 100 km/h, nedá se v tom občas ani stát. Ideální počásko pro zdolání nějakého malého neznámého kopečku kousek od Enzingerbodenu. Vichr u auta je otravný, sníh je všude, míchat práškové nápoje / potraviny je vyloženě zábava. Vyrážíme bez spěchu s nulovým očekáváním. Hned po stovce metrů nás vítá tunel, který je v obležení ledových krápníků a má podlahu z měkkého ledu, obouváme mačky a procházíme na druhou stranu.

Zpátky do lyží, promotáme se postupně až nad hranici souvislého lesa. Tady začíná velmi silný nárazový vichr, který žene sníh bodající do tváří. Nafoukaný sníh na svahu, který traverzujeme, nás rozděluje a vyndaváme startéry airbagů. Přecházíme navazující planinu, která v dálce navazuje na sedlo. Vpravo je kopec s anténami - RötenKarl / RötenKogel - 2.164 m, po krátké poradě si ho určujeme jako cíl a hledáme z dálky přímou cestu mixem a sněhovým žlábkem. Pokračovat planinou proti šílenému větru a jít ho mírným svahem obchvatem, je záležitost vyloženě nesmyslná.

Docházíme k patě kopečku a u zapamatovatelného šutru přezouváme do maček, já měním hůlky za cepín a potácíme se ve větru ke skalám a sněhovému žlábku.


Po přechodu vyfoukaného svahu nastupujeme do sněhového prudkého žlábku s rozdílně nafoukaným sněhem. Postupně se produpeme až nahoru. No, nakonec top, překvapivě i vykouklo slunce, nicméně ksichty máme červený od větru, ne od slunce. Antény tu hrají ve větru jako peklo samo. Pár fotek u křížku a mizíme.



Po sešoupání se žlabem sundaváme pásy, ve vzduchu vlají vodorovně, jak fučí. Při troše rozvahy, je sundavání vlastně docela jednoduché. Finální sjezd je o ničem, i když 100 x lepší než se hrkat pěšky, ale jinak sníh modelovaný vichrem je pěkně nepříjemnej, navíc nafoukané desky hrozí lavinou i v lese, takže pěkně po cestě. No, za chvíli jsme v lese na závětrné straně, tunel, parkoviště.

Závěr? Byl to fajn trénink pohybu v horách ve psím počasí :-)


Videjko z akce :-D




bottom of page