top of page

Rostizkogel a K2, skialpy v Ötztálských Alpách


Prvomájový prodloužený víkend pokračuje. Z Pitztálského parkoviště vyrážíme sjezdovkami se zbytky sněhu k jezeru Rifflsee (2232 m) a dál na západ za skalnatou dvojicí Rostizkogel (3392 m) a K2 (3253 m)


akce: 30.4. 2018; text: Lucka


Předchozí dva dny se nám nepodařilo přejít trasu zvanou Pitztaler Eisexpress. Dva dny ještě zbývají na skialpové výlety. Nedělní vycházka nás zavede na severozápad od parkoviště, k jezeru Rifflsee a od něj dál na západ. Dostaneme se k němu sjezdovkami místního areálu, které se ve spodní části proměnily spíš v zahrádku. Protančíme mezi kravinci a brzy nazouváme lyže. K jezeru je cesta snadná.


Kopírujeme jeho jihozápadní břeh a pokračujeme dál na západ širokým údolím. Z něj se dáváme doprava a jedním ze žlabů se dostáváme na ledovec Mittlerer Löcherferner. Na západ od nás, na konci ledovce lemovaného skalními hřebeny provokuje pyramida jménem K2.


Prohlédneme si, kam se také dnes podíváme a stoupáme o patro výš. Krátký výšvih na ledovec Nordlicher Löcherferner, kterým se dostaneme až na vrchol Rostizkogelu.


Sjíždíme tam, kde jsme se před chvíli rozhlíželi a znovu vyrazíme na západ. Jak se K2 přibližuje, její pyramidka se zvětšuje. Z obou stran má skalnaté hřebínky. Volíme ten levý z našeho pohledu. Asi do půlky to jde na lyžích, pak nám prudký svah a měkký sníh začnou vysmívat. Řešíme to každý po svém. Na lyžích, na botách, po skalkách...


Sejdeme se na ne zrovna prostorném vrcholku s křížkem. Dolů to vyhráli ti, co vynesli lyže nejvýš. Jaro nabírá na síle a za lyžemi se při sjezdu nepráší, spíš stříká. Zbytek doběhneme po louce a ještě zbývá čas vymyslet plán na zítra.


Popisy výstupových tras na Rostizkogel a K2 jsou až na závěrečnou část stejné.

bottom of page