top of page

Torre, nejvyšší hora Portugalska s kruhovým objezdem

Hora Torre (věž) je nejvyšším bodem pohoří Serra da Estrela a také celého pevninského Portugalska. Nejvyšším bodem Portugalské republiky je vulkán Ponta do Pico (2351 m) na Azorských ostrovech. V tomto pořadí je Torre druhá. Nadmořská výška Torre je 1993 m a zbylých sedm metrů do dvou tisíc doplňuje monument z devatenáctého století.

akce: 23.12. 2019, text: Lucka


Pohoří Serra da Estrela (v překladu "Hvězdné hory") je nejvyšší pohoří pevninského Portugalska a součástí masivu Cordillera Central. Pohoří je dlouhé asi 100 km a široké přibližně 30 km. Pramení tu významné portugalské řeky Modego a Zézere a jejich přítoky. V roce 1976 byla oblast vyhlášena regionálním přírodním parkem (Parque Natural da Serra da Estrela). Tradičně byly svahy Serra de Estrela pasteveckou oblastí, odkud pochází nejznámější portugalský sýr a také místní plemeno pasteveckého psa. Dnes je po horách rozeseto mnoho drobných přehrad propojených systémem vodních elektráren. Průzračná tmavá voda těchto jezer se vyjímá mezi žulovými skalami.


Spíše než výrazná hora je Torre nejvyšším bodem žulové náhorní plošiny téhož jména. Prominence Torre je 1204 m a izolace 159 km.

Na vrcholu najdeme hned několik staveb. Vedle kamenného obelisku vysokého sedm zbývajících metrů do dvou tisíc najdeme staré radarové věže, kamennou věž a budovy restaurace. Nedaleko vrcholu končí lanovka malého lyžařského areálu (Estância de Esqui Vodafone). Kolem ní se táhnou ještě čtyři vleky a celkem 9 sjezdovek nevalného sklonu. Jako jediné lyžařské středisko v Portugalsku je samozřejmě dost vyhlášené a patří mezi oblíbené cíle výletů ikdyž sněhová nadílka není zrovna ideální.

Kamenná věž, která dala hoře i jménu tu stojí od devatenáctého století, kdy se král Jan VI. rozhodl dosáhnout výšky dvou tisíc metrů.


K pěšímu výstupu je možné využít značené turistické stezky z několika výchozích bodů: Penhas da Saúde, Alvoco da Serra nebo Loriga. Tak dobré turistické značení jako u nás ale nenajdeme. Vzhledem k asfaltové silnici až na vrchol se jde přiblížit i na kole nebo autem. Nejblizším městem je Covilha, odkud stoupáme dvacetikilimetrovou horskou silnicí. S narůstající výškou mizí vegerace a převládají žulové skály a balvany rozmanitých tvarů. Za vesnicí Penhas da Saúde míjíme přehradu Lago do Viriato. V dálce už jsou vidět kupole radarových věží na vrcholu náhorní plošiny.


My se na Torre podíváme v rámci našeho poznávacího okruhu Portugalskem, takže nakonec parkujeme kousek od samotného vrcholu a aspoň si dáme krátký výlet. Abychom mohli vystoupit na nejvyšší horu Portugalska, potřebujeme nejdřív ztratit výšku. Scházíme kus po sjezdovce a pak po silnici k odbočce na turistickou cestu značenou červenou a žlutou čárkou. Tou scházíme až k přehradě Albufeira de Covão do Meio. V prudkém klesání na závěr míjíme dvě ruiny podlouhlých domů.


Od hráze zahajujeme výstup. Odbočujeme do stezky značené mužíky a stoupáme po žulových plotnách. Přecházíme rozkládající se betonovou hráz a podél jezera Lagoa do Covao do Quelhas a jeho přítoku stoupáme do sedla. Na vrchol Torre se vracíme od západu. Ještě si cvičně objedeme nejvyšší portugalský kruhák a sjíždíme stejnou silnicí jako jsme přijeli.


A krátké video:



bottom of page