top of page

Vařič Pinguin Pyro

Vařič na plynná i kapalná paliva Pyro od českého výrobce Pinguin patří mezi cenově nejdostupnější výrobky ve své kategorii. Jaké jsou zkušenosti?

Text: Lucka

Po na kratší výlety bez dlouhého pobytu mimo civilizaci se většinou dá vystačit s lehčím a na obsluhu jednodušším plynovým vařičem. Občas si ale pojetí výletu říká o jiné řešení a pak přijdou na řadu výhody benzínu. Tak začal i příběh mého nového vařiče.

Čeká mě dovolená v Maroku a benzínový vařič jsem si chtěla pořídit už dlouho. Po předchozích dobrých zkušenostech se mi ani nechce trávit dlouhý čas vybíráním a přebíráním. Pinguin Pyro již vydržel hodně a cena je ve srovnání s jinými výrobci velmi slušná. Jdu tedy téměř najisto a brzy mám doma nový vařič s krásně zelenou lahví na benzín.


Je čas ho otestovat. Raději dřív, než odletím. Beru ho tedy na víkendový trek v Čechách. K mému překvapení vařič prská a po chvíli hoření zhasíná. Co s tím? dovolená za chvíli...na čem budu vařit? Trávit čas po příletu sháněním plynových kartuší se mi nechce...

Na reklamaci není čas. Zkusím to opravit sama? Z bytu se stává dílna. Podlahu chrání plech na pečení. Provizorní ohniště bude na balkoně.

Rozborka a sborka. Několikrát. Všechno pečlivě vyčistit, těsnění vyměnit, vatička ven a zase dovnitř...a...nic.

Bezradně nesu novou hračku do reklamace. Podobně bezradný je i technik, kterému se vařič dostal na stůl. Zakopaný pes je tak hluboko, že ho nenašel.

Trochu mě těší, že nejsem za neschopnou blondýnu, ale neřeší to mojí cestovní kuchyni.

Po pár dalších telefonech (a mimochodem velmi vstřícné jednání pána, jež nedokážu jmenovitě pochválit, protože jméno bohužel nevím) si vyzvedávám nový výrobek.

Doma ještě nedůvěřivě testuji. Půl litru benzínu vypálím jen tak na zahřátí mrazivéhu vzduchu za balkonovými dveřmi. Stále ještě s obavou odlétám do Maroka, v batohu pro jistotu i suchý líh. Naštěstí žádné další zrady. Každé ráno i večer si můžu dopřát horký čaj a něco teplého do žaludku.

Jen pak musím znovu celý vařič čistit od všudypřítomného písku...


Po počátečních rozpacích s reklamací se potvrzují předchozí dlouhodobé zkušenosti a vařič slouží tak, jak má. Z dostupného výběru se určitě jedná o výborný poměr cena/výkon. Můžu doporučit, jen raději vyzkoušejte předem :-)


Obecně má benzínový vařič určitě hromadu nevýhod

- objem a váha se nehodí pro krátké výlety nalehko

- práce s ním není tak čistá jako s plynem a vaření ve stanu, který nemá pořádnou předsíňku může být dost adrenalinový zážitek (dá se, ale nedoporučuji....a když už nouzově musíte, tak rozhodně podložit rozžhavené nožičky něčím stabilním a odolným, ať si nepropálíte karimatku nebo podlážku. A velký pozor při zapalování!!!)

- člověk tu věc musí umět rozebrat a vyčistit

- s hlukem jak při startování rakety se v národním parku jen tak neschováte :-)


Na druhou stranu jsou situace, kdy je nejlepším řešením

- je odolný a výkonný (vyzkoušeno i celkem vysoko)

- benzín se sežene všude, čímž odpadá nutnost shánění plynových kartuší, které nesmí do letadla

- a když už do něj jednou zainvestujete, tak provoz na benzínu vyjde levněji...

- Hodí se spíš na dlouhé cestování mimo Evropu (na víkend do Alp bych si vzala raději plynový)


Technické parametry

Materiál: Nerezová ocel, Dural

Rozměry: ⌀173 x 88 mm

Hmotnost: 255 g

Přepravní obal :Ano

Palivo: Plyn, Benzín

Typ připojení: Samostatně

Předehřev: Ano

Piezo: Ne

Příkon: 3000 W

Závětří: Ne (pozn. občas by se s sebou hodilo)


Vařič jsme měli i v testu zde a píšeme o něm v článku, jak vybrat vařič.




bottom of page