top of page

Jak vybrat vhodnou čelovku

Čelovka se stala součástí výbavy každého čundráka, trekaře, horolezce, lezce, skialpinisty nebo cyklisty. Ale není čelovka jako čelovka. Je třeba se zamyslet nad tím, co od ní potřebujete.


Text: Johny; 12. 10. 2020


improvizovaná čelovka z kempové svítilny :-)

Tak tedy o tom svícení to je v první řadě, ale je potřeba se zamyslet nad více vlastnostmi.


Svítivost - záleží hlavně na činnosti, na kterou čelovku budete používat.

Pokud jí potřebujete na bajk jako jediný zdroj světla, tak musí svítit dostatečně do dálky. Zároveň ale musí rozumně nasvítit i strany a taky musí svítit pod přední kolo, tedy je to nejen o výkonu ale i o optice. Je to i o váze, protože těžká čelovka vám bude na bajku z čela sklouzávat dolů. Přímo bajkovými čelovkami se tu nezabývám, přeci jen bývají větší, svítivější a s akumulátorem vzadu na pásku.

Na horolezectví je taky třeba, aby měla pořádný výkon na svícení do dálky. Občas hledáte cestu třeba na temné moréně pro bezpečný sestup z jejího čela, nebo dolézáte v trojkovém lezení ve skále na zajištěnou cestu pro noční návrat, oboje jsme si nechtěně vyzkoušeli. Zrovna tak musí umět nasvítit oblast periferního vidění, abyste měli přehled o terénu.

Na letní vandr po Čechách už nepotřebujete velký světelný výkon, přeci jen chodíte po cestách a v letních krátkých nocích si té tmy tolik neužijete.

Čelovky by měly umět více režimů světelné intenzity, jednak když nepotřebujete plný výkon, tak šetříte baterie, a druhak pro svícení v bivaku je tlumenější světlo příjemnější.

Některé čelovky umí i červené světlo pomocí přidaných diod, pro hodně tlumené noční svícení to je fajn.

Pokud si nejste jistý výběrem, vezměte tu výkonnější.

Další dost zásadní parametr je optika, tedy čočka. Buď vytvoří kužel světla do dálky, nebo naopak rozptýlené světlo na blízko, ideálně obojí. Jsou i čelovky s měnitelným ohniskem (čočka se vysouvá), ale moc jsem si je neoblíbil (velké a těžké).


Odolnost - zejména proti vlhku, dešti a nárazu.

Čelovka by měla odolat alespoň drobnému dešti. Čelovka do hor by měla zvládnout i pořádný déšť, přeci jen v horách je to z hlediska bezpečnosti více důležité, než na polňačce v jižních Čechách. Odolnost proti rozbití při pádu je také důležitá, opět zejména v horách.


Power managment čelovek a zálohování čelovek.

Tohle je poměrně často při výběru čelovky nedomyšlené a pak se různě a často neohrabaně improvizuje. Je potřeba, aby power management čelovky odpovídal použití a power vybavení uživatele.


Čelovky na běžné výměnné baterie.

Jsou stále jedny z nejrozšířenějších a mají nespornou výhodu v možnosti okamžité výměny prázdné baterie, stačí si s sebou vzít náhradní baterky. Obvyklé alkalické baterie typu AAA, AA a lithiové CR2032 seženete v každé večerce. Stav baterie si můžete zkontrolovat na jednoduchém voltmetru, případně pomocí samotné čelovky, pokud je vybavena nějakou signalizací stavu napětí baterie.

Tužkové baterie lze většinou nahradit nabíjecími akumulátory na bázi NiMH, které mají bohužel mnoho neduhů, jako je samovybíjení a ztráta kapacity spolu s užíváním a menší kapacitu v porovnání s alkalickými tužkovými bateriemi. Přeci jen to je historická technologie. Pokud používáte NiMH akumulátory, určitě je dobré mít jako zálohu i alkalické tužkové baterie. Další nevýhoda je malé napětí tužkových článků (1,2 - 1,5 V), což se diodám moc nelíbí. Tedy buď musí čelovka obsahovat v sérii více baterií a čelovka je těžší, nebo musí mít měnič napětí, což znamená ztráty. Čelovky na jednu AA často moc nesvítí, výjimka je čelovka od fenix, která má elektroniku vymakanou (Lucie spokojeně používá Fenix HL50 na jeden NiMH akumulátor).

Knoflíkové CR2032 jsou lithiové a mají napětí 3 V, na diodu to je stále málo (výkonné bíle diody potřebují cca 3,0 - 3,6 V). Protože CR2032 jsou malé a mají malou kapacitu, tak jejich sériové zdvojení čelovkám docela vyhovuje.


Čelovky s integrovaným akumulátorem, Li-Ion, Li-Pol.

Novější a dražší čelovky jsou vybaveny integrovaným akumulátorem. Výhodou je napětí kolem 3,7 V se kterým si výkonné, třeba 1 W diody, dobře rozumí (výkonné bíle diody potřebují cca 3,0 - 3,6 V). Další výhodou je, že si jí před použitím nabijete naplno a máte jistotu plné kapacity, navíc Li-Ion/Pol články mají oproti zastaralým NiMH menší ztrátu kapacity v důsledku používání a netrpí tolik samovybíjením. Problém integrovaného akumulátoru je ten, že pokud vám dojde, tak ho musíte dobít konektorem v čelovce. V outdoor prostředí to znamená vyndat powerbanku (pokud jí vůbec máte) a zdlouhavě začít dobíjet v řádu desítek minut, v lepším případně vyndáte náhradní čelovku. Stav akumulátoru můžete prověřit leda nějakou signalizací na čelovce (pokud nějakou má), což je zpravidla jen orientační, s přesností tak 20 - 50 % kapacity akumulátoru.


Technologie Li-Ion výměnných akumulátorů.

Používání "tužkových" Li-Ion akumulátorů s napětím 3,6 V má logiku. Spojuje výhody výměnných akumulátorů spolu s výhodami technologie Li-Ion, což je ideální pro diodové čelovky. Použití těchto akumulátorů umí ve svých modelech třeba výrobce Fenix. V současnosti používáme i výborné čelovky GP DISCOVERY CHR35.


Zálohování čelovek a zdrojů pro čelovky.

Jde o to, že čelovku můžete ztratit, rozbít, nebo prostě odejde do křemíkového nebe. Pak jsou vám všechny náhradní akumulátory a powerbanky k ničemu. Vyzkoušeno v Tádžikistánu, kdy Lucka ztratila svého fénixe, a moje záloha v integrované diodové v powerbance byla náležitě využita. Tedy čím více jste na čelovce závislí, tím spíše byste měli mít zálohu, alespoň jednu čelovku do malé skupiny. Zálohou by měla být buď lehká čelovka třeba na CR2032, nebo čelovka na stejné baterie, jako má hlavní čelovka. A nemusí to být nutně čelovka, pro čundr v Čechách stačí i mini svítilna do ruky.



Nabíječka a voltmetr:

Pro provoz baterií a akumulátorů je vhodné mít voltmetr a pro nabíjecí akumulátory samozřejmě nabíječku. Kontrolujete aktuální stav baterie ať nevyrazíte s nějakou už na půl mrtvou.

Taky není od věci mít baterie mimo čelovku, pokud jí déle nepoužíváte. Nikdy nevíte, zda čelovka nemá drobné samovybíjení ve vypnutém stavu. Integrovaný akumulátor vám tuhle možnost nedává.


EMOS GP Discovery CHR35

Tenhle kousek od EMOS jsme otestovali a s tím si ho opravdu oblíbili. Zde je recenze - GP Discovery CHR35. V současnosti tuhle univerzální čelovku pořídíte do tisícovky. Má kapacitní akumulátor 18650/3,7V, díky němu má velký svítiví výkon a zároveň i výdrž.



Fenix HM50R

Jedná se relativně o drahou čelovku, takže její případná ztráta zabolí (dětem na tábor bych jí nedával). Relativně moderní Li-Ion akumulátor lze vyměnit za náhradní, nebo ho lze nabít přímo v čelovce z nabíječky kabelem USB B mini. Škoda že nemá modernější konektor typu C, jako mají novější telefony, musíte mít s sebou tak dva typy konektorů (to je ale problém většiny čelovek).

Kontrolní dioda vám dá vědět, jak je na tom akumulátor, rozlišuje celkem čtyři úrovně kapacity akumulátoru.

Provedení je solidní, cena je vyšší. Perfektně svítí, má celkem čtyři intenzity svícení. Na jeden akumulátor jsem bez problému fungoval asi 6 hodin na dlouhém hiku na Ankogel a ještě mi zbylo v akumulátoru asi 30 %.

Na kolo je docela fajn, má úzký profil a vejde se tak na čelo pod helmu.

K fenixu se dá ledacos dokoupit, od držáků na kolo až po náhradní pásky.


Čelovky na knoflíkové baterie CR2032.

Pokud nepotřebujete velký výkon po dlouhou dobu a chcete skladnou čelovku, tak jsou ideální právě čelovky na dva kusy knoflíkových lithiových baterií CR2032. Na letní čundry nalehko poslouží velmi dobře. Záložní baterie nezaberou místo a mají pár gramů. Taky je lze kombinovat s malinkým světlem na bajk z dekáče. Oblíbil jsem si mini čelovku od TRIMu na letní čundry, nebo jako záložní do hor k fenixu.

Mini čelovky od TRIMu, GP a svítilna na kolo BTWIN.

Čelovka s integrovaným akumulátorem.

Čelovka od EMOS svítí velmi dobře. Variantou je i ruční svítilna FORCLAZ, kterou nejen nabijete z USB ale i vlastním dynamem. Používal jsem dříve na krátké večerní výlety (na jedno točený) nebo na kempování.

AKU EMOS čelovka a FORCLAZ ruční svítilna

Čelovky na tužkové baterie AA a AAA.

Čelovce TRIM a BLACK DIAMOND stačí dvě AAA baterie, zrovna tak mini ruční svítilně. Výhodou je použití na skialpy, kdy máte společné náhradní AAA alkalické baterie pro lavinový vyhledávač. BLACK DIAMOND má plynulé měnění intenzity světla.

Čelovka EMOS a svítilna FORCLAZ fungují na jednu AA baterii, mají celkem malý výkon, již nepoužívám.


Tak ať dobře vyberete :-)




bottom of page