top of page

Vybavení na trek v horách II.

Chystáte se na trek a nevíte co s sebou? Pokusíme se shrnout potřebné vybavení tak, abychom přežili a nestrhli si hřbet. V první části jsme se věnovali spaní, vaření a v čem to všechno odneseme.

2. část; duben 2020; text: Lucka


Vybavení na trek jsme si v první části orientačně rozdělili do několika kategorií. Ve druhé části začneme tím, co na sebe.


- Zavazadla

- Spaní

- Vaření

- Oblečení, obutí a věci na sebe

- Bezpečnost a nouzové vybavení

- Elektronika a doklady

- Technické vybavení pro lezecké a jiné aktivity


Oblečení, obutí a věci na sebe


Oblečení hodně záleží na terénu a podmínkách v místě, kam se chystáme. Částečně závisí i na míře chatrnosti naší tělesné schránky, kterou chceme chránit před klimatickými vlivy. Vycházíme z požadavků na trek v horách, kde v údolí panuje horké léto a ve vyšších polohách může přijít sněhová vánice. 


Přímo na tělo

Začneme odspodu, tedy prádlem. Ideální počet kusů je takový, aby člověk zůstal v suchu a aspoň relativní čistotě. Potřebujeme prodyšné a rychleschnoucí materiály, které zvládneme přemáchnout někde v potoce i bez mýdla. Od určité délky treku už počet kusů spodního prádla neroste. Mezi osvědčené materiály patří merino. Míra pocení a citlivosti pokožky je individuální a tomu přizpůsobíme hlavně spodní prádlo. 

Horké dny trávíme v jedné vrstvě na nohou i rukou. Vzhledem k silnému horskému slunci chodím málokdy v kraťasech nebo tričku s krátkým rukávem. Než na sebe patlat hromadu opalovacího krému, který stejně odteče s potem, raději beru dlouhé rukávy z něčeho tenkého a prodyšného. Po namočení pak i chvíli chladí. 

Náhradní oblečení oceníme pokud promokneme, spadneme do řeky nebo si chceme základní sadu přeprat (lépe ve dne a usušit na sluníčku a ve větru). Na spaní je vhodné se převléct do suchého, čistého a nepropoceného. Osobně netrvám na bavlně na spaní, ale to je na individuálních preferencích. Jednotlivé kusy je potřeba volit tak, aby se daly kombinovat a případně použít na více způsobů. 


Zateplení

Večery dovedou být studené, i když jsme celý den s jazykem na vestě vyhledávali stín. To se týká prakticky každého treku v horách, kde jsou obecně větší teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Chystáme-li se na vyšší výstupy, teplé vrstvy se budou určitě hodit (často vyrážíme v největším mrazu před rozedněním, dostáváme se na exponované hřebeny a únava naší termoregulaci také nepřidá).

S sebou si kromě lehčích triček zabalíme i jedno silnější, teplejší fleece mikinu (lépe přiléhavá, ideálně z lehkého pružného materiálu, co nezabere půl batohu), péřovou bundu nebo aspoň lehkou péřovou vestu. Na nohy určitě teplé podvlíkačky, ve kterých se vejdeme pod kalhoty. Mě se osvědčily místo podvlíkaček teplé běžecké elasťáky, které se dají používat i samostatně. 


Proti větru a dešti

Nepromokavá bunda, případně kalhoty by měly být v batohu na dostupném místě, abychom se při náhlé změně počasí mohli rychle obléknout. Požadavky na nepromokavost a současně prodyšnost splňují nejlépe membránové materiály (Goretex a mnoho dalších). Oblečení musí dobře sedět, kapuce bundy si nesmí vadit s batohem. 

Pončo má své využití hlavně na turistiku a výhodu, že kryje i batoh. Osobně ho nepoužívám, abych si nepřipadala jako netopýr :-) Zkrátka ve větru nebo náročnějším terénu není praktické. Naopak při jednodušších trecích nalehko poslouží pončo také jako přístřešek. 


Na hlavu

Proti slunci se hodí klobouk, který kryje obličej, uši i krk. Ve větru si dejte pozor, ať vám z hlavy neuletí. Jednoduchá šňůrka pod bradu řeší běžný vítr, v silnějším bude nejspíš muset klobouk z hlavy dolů. 

Jednoduchý nákrčník (Buff) slouží jako tenká čepice, šátek, čelenka, kukla či jiný módní doplněk. Tedy aspoň 5v1 z rychleschnoucího materiálu. 

Do větší zimy oblíbená čepice, co kryje uši a neprofoukne. Bambule je prima módní doplněk, ale blbě se vejde pod helmu i kapuci. 

Rozhodně nezapomeňte na sluneční brýle. Slunce pálí, i když je pod mrakem a vítr umí přebarvit oči do ruda. Do batohu je lepší ukládat brýle v obalu. Na ledovec a do vyšších nadmořských výšek zvažte doplnit brýle bočnicemi. Do zimního počasí se můžou hodit brýle lyžařské, ale osobně je beru výjimečně. 


Rukavice

Aspoň tenké rukavice se hodí vždycky, jinak podle destinace a případného pohybu na sněhu. Na sníh volíme rukavice nepromokavé, případně si v batohu neseme náhradní. Do velmi nízkých teplot se hodí palčáky, které lépe drží teplo všech prstů pohromadě. Kompromisem pro zimní lezecké výstupy, kdy potřebujeme držet ruce v teple, ale nemůžeme si dovolit neohrabanost palčáků, jsou tzv. tříprsté rukavice, které mají samostatný palec a ukazováček pro manipulaci s materiálem a zbytek prstů nechávají pohromadě. 

Tenké fleecové rukavice se dají používat samostatně i jako zateplující vložka do velkých nepromokavých (předem vyzkoušejte, jestli se to takové kombinace vejdou i vaše prsty)


Boty

Pohorky / trekové boty vybíráme podle náročnosti terénu a váhy batohu. Na sněhu, ale i v sypajícím se suťovitém terénu je vhodné překrýt okraje bot návleky. V létě stačí tenké prodyšné návleky, bránící zapadávání kamínků a jehličí do bot. Osvědčily se mi ustřižené vysoké ponožky.

Do sněhu volíme raději nepromokavé návleky až pod koleno s kotvením pod botou. Tím se chráníme zapadávání sněhu do bot a následnému promočení ponožek. 

Určitě je potřeba mít boty vyzkoušené na delší vzdálenosti, "rozchozené" a před vlastní akcí též pořádně naimpregnované. 


Náhradní boty

Na delší putování se hodí mít v batohu lehké sandály. Poslouží jako úleva nohám po celém dni v těžkých uzavřených botách, ve velkém horku nebo při brodění řek (odolné do vody). Procházku po městě a hodiny v dopravních prostředcích také nechceme absolvovat v pohorkách. V nouzi (promočené nebo dokonce rozbité "hlavní" boty) můžou celkem zachránit situaci. Samozřejmě bych volila v rozumném kompromisu mezi hmotností a bytelnými outdoorovými sandály, ve kterých se dá chodit i jinde než po pláži :-)


Ponožky

Volíme kvalitní trekové ponožky, které dobře sedí na noze a nikde se nehrnou. Nesedící, nebo jen špatně srovnaná, ponožka vede ke vzniku nepříjemných otlaků a později puchýřů. Jak jim předcházet, případně jak se jich rychle zbavit si přečtěte zde. Není třeba na každý den čisté ponožky, ale mít vždy suché v záloze. Na delším treku lze i přeprat v potoce a usušit za pochodu na batohu.


Plavky

Pokud není v plánu celý den na pláži, dají se pro pár vteřin v horském jezeře nahradit spodním prádlem (tím, které je zrovna potřeba vyprat :-) ).


Bezpečnost a nouzové vybavení


Snad jen tady neplatí, že "co nemáš, nepotřebuješ". V ideálním případě lékárničku opravdu potřebovat nebudeme a celý výlet bude jen zátěží v batohu. Spoléhat na to ovšem nejde. Určité problémy mohou být jen o sníženém komfortu, jiné mohou reálně ohrožovat zdraví nebo život. Vybavení této kategorie se často prolíná i s jinými (např. elektronika) a také zde zmíníme i hygienu. Ne nadarmo se říká, že čistota je půl zdraví. Ono to v horách nebude s mytím tak horké, ale pár pravidel nám pomůže předcházet zbytečným problémům. 


Lékárnička

Obsah a hlavně využití lékárničky nebudeme rozebírat dopodrobna, protože jiní to umí lépe. Každopádně cokoliv s sebou bereme je potřeba umět používat. Lékárničku přizpůsobujeme podle potřeb skupiny a odlehlosti destinace. Není dobrý nápad svěřit celou lékárničku do jednoho batohu. Ten se může ztratit už na letišti nebo kdekoliv cestou. Naopak zdravotnické potřeby rozložíme mezi jednotlivé účastníky tak, aby případné ztráty byly co nejméně bolestivé.

Každý by měl mít u sebe své osobní léky a v případě životně důležité závislosti i záložní dávky třeba v batohu u kamaráda. Všichni by se měli aspoň rámcově informovat o zdravotním stavu zbytku skupiny, případných alergiích či jiných omezeních a specifických potřebách. Zatajení takové skutečnosti zbytečně komplikuje případnou rychlou pomoc.


Orientační obsah lékárničky

- Izotermická folie

- Desinfekce vody (kapky, tablety) nebo filtr 

- Obinadlo a obvazy (pružné i sterilní)

- Široké škrtidlo (nahraditelné)

- Dýchací rouška

- Pinzeta, nůžky na nehty (na rozdíl od kleštiček mají mnoho dalších využití)

- Náplast s polštářkem i bez, různé velikosti

- Dezinfekce (třeba Betadine – ale zjistěte si jestli náhodou vy nebo někdo z výpravy není alergický na jód)

- Latexové rukavice 

- Trojcípý šátek (lze nahradit kusy oblečení)

- Živočišné uhlí a Endiaron nebo Ercefuryl (silnější, na předpis) a Hidrasec proti průjmu

- Širokospektrální antibiotika

- Lék tlumící horečku a bolesti (paralen, ibalgin, atp), proti zánětu

- Acylpyrin (navíc ředí krev)

- Antihistaminika (alergické reakce)

- Gel na popáleniny  

- Repelent (dle destinace)

- Fenistil nebo podobné mazání na bodnutí hmyzem (do hor a mrazu netřeba)

- Antibakteriální gel 

- Mazání na namožené svaly a drobné úrazy (Aulin gel, kostivalová mast…)

- Opalovací krém (ochranný faktor 30-50)

- Balzám na rty

a další…

- Kartička s důležitými kontakty, nouzová čísla v místě pobytu a samozřejmě umět přivolat pomoc.


Není nutné s sebou vždy mít kompletní seznam. Opět záleží kam a na jak dlouho se chystáme. Je třeba zvážit i případnou expiraci léků a odolnost roztoků vůči teplotám - příliš vysokým i proti mrazu. 

U důležitých léků je dobré znát účinné látky. V jiných zemích se mohou prodávat pod jiným názvem. Stejně tak trpíte-li chronickými problémy, naučte se je pojmenovat v řeči dané země nebo aspoň mezinárodně latinsky.


Hygiena

Postačí nám malý, rychleschnoucí ručník a osobní hygienické potřeby. Snažíme se volit úsporná balení, případně opalovací krém nebo zubní pasta se dá sdílet (kartáček nikoliv, i když se znáte dobře). Důležitá je hlavně péče o nohy, které jsou celý den zavřené v pevných botách a drobné oděrky se časem můžou zhoršovat. 

Na mytí a praní buď ekologicky rozložitelné mýdlo, nebo prostě jen voda z potoka. Toaletní papír nosíme v nepromokavém obalu. Prádelní šňůra se může hodit, záleží, jestli má ještě jiné využití. V průběhu pochodu se dá mokré prádlo sušit i připnuté na batohu. Každopádně je potřeba ho zajistit proti ulétnutí ve větru. Kolíčky často nahradíme jiným vybavením.


filtr / desinfekce na vodu

Vodu můžeme čistit tabletami, filtrem nebo převařením, případně kombinací. Osvědčil se mi filtr Sawyer mini se závitem na petlahev a dalším vakem na vodu, který ale moc nepoužívám. Jednoduše se vyčistí propláchnutím čistou vodou v protisměru (k tomu speciální injekce). Pozor ale na teploty pod nulou - mráz ničí filtrační membránu, takže v horách má své omezení.


lahve / vak na vodu

Na lezení se hodí camelbag s hadičkou - člověk má volné ruce, ale vak se obtížně vymývá. Preferuji obyčejné PETky, které se dají využít mnohokrát a do batohu se dají i splácnout.


Bezpečnost a drobné vybavení

- Nůž

- Univerzální nástroj nejen k přípravě jídla. Hodí se multifunkční a hlavně odolný. pořádně bytelný nůž se ale trochu pronese, takže je to zase o volbě rozumného kompromisu. 

- Zapalovač / sirky / škrtátko - raději i záložní a v nepromokavém obalu, může se hodit i kousek svíčky

- Šití a režná nit, spínací špendlíky- opravná sada na stan nebo karimatku, malé balení vteřinového lepidla

- Čelovka - nosit vždycky s sebou. Osvědčené mám Fenixy na jednu tužkovou baterii. S sebou náhradní baterie. Čelovka by měla být lehká, odolná, s několika intenzitami svícení, hodí se i červený mód.

- Karabina a kus špagátu, lezecká smyčka/ kus pevné šňůry (sušení prádla, zavěšení batohů nebo jídla na strom...)

- Píšťalka (bývá součástí batohu – své využití najde v mlze, hustém lese kde si jde každý svou cestou a spoustě dalších situací, kde se s kamarády neuvidíte)

- Papír/ sešit a tužku (propisky můžou zamrznout nebo vytéct, tužka se maže, ale vydrží všechno)

- Plastový pytel (odpadky nebo cokoliv)

- Buzola/ kompas

- GPS je na zvážení (nahrané trasy můžou usnadnit pohyb v mlze), dnes je většinou nahraditelná telefonem, ale u obojího pozor na baterku

- Hodinky - čas, výškoměr, budík. 

- Kousek stříbrné pásky (třeba namotat kolem hůlky, na lahev...)


Navigace

Papírová mapa je dobrá záloha. Je potřeba umět jí používat a dokázat se v ní najít. Nepromokavou úpravu zajistí přelepení nebo vložení do folie. Osobně se mi osvědčily pruhy široké kancelářské průhledné lepenky. 


Elektronika a doklady


"je to všechno na baterky", tak bacha :-)

Z domova jsme zvyklí být obklopeni hromadou elektronických zařízení, která nám usnadňují život. Každé ale něco váží, má omezenou výdrž baterií a při neopatrném zacházení se může poškodit. Před odjezdem je potřeba pečlivě zvážit, bez čeho se opravdu neobejdeme, co nám může případně zachránit kůži a co můžeme s klidným svědomím nechat doma. Koneckonců do hor si přeci jen jezdíme od všech těchto vymožeností odpočinout, že? :-)


Telefon 

Chytré telefony mají mapy, appky na počasí, aplikaci Záchranka a spoustu dalších vychytávek, které nám usnadní situaci, dokud funguje baterka. V horách budeme pravděpodobně bez internetu a často i bez jakéhokoliv signálu. Mapy se dají stáhnout do telefonu offline, předpověď počasí pravděpodobně fungovat nebudou. Pokud máme aspoň trochu signálu, můžeme se domluvit s někým doma, kdo nám bude posílat sms. Budeme-li telefon udržovat vypnutý a zapínat jen pokud ho opravdu potřebujeme, vydrží nám baterka mnohem déle. Pozor si musíme dát na rychlejší vybíjení baterky v mrazu a možnost rozbití nebo namočení  Focení nebo poslouchání hudby také žere cennou energii, které pak může chybět pro přivolání pomoci. 

Alternativou na cesty je telefon tlačítkový - tahle oldschool krabička vydrží s baterkou mnohem déle a na případné nouzové volání je ideální. Neumí nic jiného, takže nesvádí k vybíjení baterky zbytečnou zábavou (jsme přeci v přírodě, ne? :-) ). Doporučuje se mít aspoň jeden záložní nabitý tlačítkový telefon do skupiny například v lékárničce s baterkou chráněnou proti nechtěnému zapnutí. Obecně je dobré mít záložní plán, pokud by se s telefonem něco stalo (papírová mapa...).


Do velmi odlehlých oblastí se doporučuje satelitní telefon. Jeho pořízení je poměrně drahé, ale dají se na určitou dobu pronajmout. Předem si zjistěte, jak a kterou sítí je vaše destinace pokryta. Pokud se aspoň občas dostaneme do dosahu civilizace / elektrického proudu, máme s sebou nabíječku. Zjistěte si, jaké zásuvky se v destinaci používají a případně si pořiďte redukci.

Dlouhé pobyty mimo civilizaci můžeme řešit solární nabíječkou či powerbankou. Dostupná je široká škála přenosných panýlků různých výkon a hmotností, které během dne umístíme na stan nebo víko batohu a můžeme chytat energii slunečních paprsků. 


Audiovizuální technika

Někdo si všechny své zážitky pamatuje, jinému stačí fotit na telefon, další se neobejde bez kvalitní záznamové techniky, kvůli které se bude mnohem víc potit pod batohem naloženým optikou. Osobní preference jsou různé a přiznám se, že bez foťáku skoro nejezdím :-). Slušný kompromis je malý odolný kompakt. Fotky a videa mají šanci na lepší kvalitu, nemusíme se bát v dešti a váhově to ještě není taková tragédie.

S sebou si bereme buď dostatek náhradních baterií nebo nabíječku. Většina zařízení lze nabíjet přes USB, které může být připojené do solárního panelu, ale toto řešení se týká spíše hodně dlouhých pobytů. Na pár týdnů se běžně obejdeme s náhradními baterkami. Náročnější fotograf si pak sám rozhodne, kolik skla si s sebou může dovolit táhnout a kolik baterek to sežere. 


osobní zkušenost:

Olympus Tough tg-6 - malý odolný kompakt, dokáže fotit do Raw a zkušenosti s výdrží baterek jsou dobré

Panasonic Lumix DMC-TZ80 - kompaktní ultrazoom, daní za malé rozměry je malá světelnost, jinak spokojenost

Panasonic Lumix FZ1000 - skvělá optika a možnost velkého přiblížení. Náchylnější na rozbití, takže spíš než na náročné treky jezdí na poznávací výlety. 


Doklady a peníze

Tento seznam není významný váhou v batohu, ale tím, že zapomenutí, případně ztráta každé potřebné položky nás může stát pár šedivých vlasů na úřadech, letištích nebo ambasádách.

- Pas + kopie pasu + náhradní pasové foto (vyměňte si i mezi sebou)

- Cestovní pojištění s nouzovými kontakty + Evropská kartička pojištěnce

- Další doklady (řidičský průkaz, mezinárodní ŘP podle lokality...)

- Platební karta (ohlídejte si limity výběru, poznamenejte si kontakt pro případnou blokaci), ve skupině je dobré mít kombinaci různých vydavatelů karet, kdyby některá nefungovala). Pozor, v některých lokalitách funguje pouze a jedině hotovost. 

- Peněženka + peníze: Eura, dolary, místní měna (nemějte všechny peníze na jednom místě. Zálohu si dejte do batohu, po rušném trhu se pohybujte jen s pár drobnými v kapse (jednak neukazujete, kam peníze ukládáte a také je nemusíte pořád složitě hrabat)

- Letenka, cestovní doklady (stažené v mobilu i vytištěné do zálohy)

- Kartičku s důležitými kontakty, nouzovými čísly, případně jízdními řády

- Kartičku / papír se základním slovníčkem

- Mapy

- Tělová ledvinka na doklady pod oblečení (podle destinace)


Technické vybavení pro lezecké a jiné aktivity


Trekové hole

Hůlky jsou základní vybavení pro většinu treků. Jen málo turistů se pohybuje bez nich, protože jim třeba překáží v rukou. Osobně vidím jen samé výhody. Hůlky pomůžou ve výstupech i sestupech, odlehčí kolena v suťových traverzech nebo při brodění řek přidají na stabilitě. Čím těžší terén nebo batoh, tím víc je oceníte. Navíc mají nespočet využití v situacích improvizace (dlaha, transport, přístřešek, odehnání toulavého psa, nebo třeba jen věšák na prádlo..). 

Nastavování délky se osvědčilo spíše rychloupínáky, než šroubování, které je potřeba dost utahovat. Vybírám si hůlky bez odpružení, které považuji jen za potenciální problém, a když se chci v terénu o hůlku spolehlivě opřít, je spíš na obtíž. 

Sníh a led

Přechody rozsáhlých sněhových polí, šikmých svahů a zasněžených sedel jsou bezpečnější se stoupacími železy - mačkami. Obyčejně vystačíme s páskovými turistickými mačkami nebo dokonce odlehčenými nesmeky. Předem si vyzkoušejte, zda vám na botách sedí a při chůzi nesklouzávají. Máme-li příliš měkké pohorky a utáhneme přes ně pásky maček, bude nám dost možná zima na nohy. Železa obecně odvádějí teplo a navíc si částečně omezíme krevní oběh do právě tak citlivých nohou. Tam, kde už si nevystačíme s kombinací maček a turistických holí přichází na řadu cepín. Většinou postačí turistický. Více v článku o cepínech.


Lezecké a ledovcové vybavení

V technicky náročnějším terénu nebo při přechodu ledovců využijeme další vybavení skládající se ze sedacích úvazků, karabin, smyček, prusíků, kladky, jistítka a lana. Celé toto vybavení je poměrně těžké a vždy je potřeba hodně dobře zvážit plánovanou trasu a její alternativy. 


Užitečné tipy


Oblečení, batoh a další vybavení si předem vyzkoušejte v plánovaných kombinacích, ať v horách nezjistíte, že bederák batohu se přes bundu špatně zapíná, nebo zipy na kalhotách pod ním tlačí, brýle se nevejdou do helmy nebo helma do kapuce...takovým mrzutostem se dá snadno předejít ještě doma.

Jako pásek do kalhot se hodí pevný popruh (jako od batohu) s plastovým průvlekem. Nezabírá zbytečné místo a v případě nouze jím lze podchytit mnoho poruch nejen na batohu. 


Rozložte si zálohy do více míst, aby případná jedna ztráta tolik nebolela

- jedná se o lékárničku, rezervní peníze i kopie dokladů, které je dobré si i vyměnit mezi sebou ve skupině

U drobných, ale důležitých části vybavení je na zvážení jeden náhradní kus do skupiny (čelovka, sluneční brýle...).


Kromě stanu a vaření se ve skupině dají sdílet i další věci, pokud se dobře domluvíte. Každý například nemusí nést obrovskou lahev opalovacího krému nebo rodinné balení zubní pasty. Fantazii se meze nekladou, ale pozor ať zase nevsázíte na jednu kartu / batoh. Záleží na vztazích mezi jednotlivými účastníky. 


Vzájemná kompatibilita ve skupině je výhoda - čelovky na stejné baterie, konektory nabíječek... Staré dobré AA baterie jsou univerzální a nejsnadněji je seženete (některé baterky ztrácí kapacitu časem, tak je dobré znát jak vydrží ty vaše)


Pokud se pohybujeme v lokalitách, kde se necítíme úplně bezpečně (nebo se jiní necítili a tyto pocity s námi sdíleli), dávejte si zvýšený pozor na osobní věci, neukazujte, kam ukládáte peníze.. Mějte v kapse pár drobných a neprovokujte drahou zrcadlovkou na krku nebo výraznými šperky. 


Osobně netahám hry ani další zábavu. Ze zkušenosti na ně nebývalo ani moc času, nebo se dalo zabavit jinak. Předpokládáte-li dlouhé čekání, ať už na vlak nebo na počasí, je nějaká ta knížka / čtečka nebo balíček karet na místě. 


Kopie dokladů a cestovních dokladů je možné uložit i elektronicky na cloudové úložiště.




bottom of page